fb
НовиниПо света

Елиф Шафак: Нуждаем се от истории за човечност и емпатия

3 мин.
Източник: http://www.elifsafak.com.tr

Преди около два месеца след вълна от коментари в социалните мрежи турската прокуратура започна разследване срещу писателката Елиф Шафак и редица други автори на художествена литература. Тази седмица Шафак реши да разкаже пред британското издание The Guardian какво точно се случи в края на май и да отправи призив към всички свои колеги, които създават художествена литература. 

„Един ден преди 2 месеца се събудих и открих, че съм залята от вълна от обидни съобщения в турска социална медия. Много от тези съобщения бяха създадени от тролове и ботове. Бяха извадени цитати от една от моите книги “Речник на погледите“ и се отправяха призиви авторите на художествена литература да бъдат съдени за “непристойно поведение“.

Романът ми 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World също беше обект на нападки. И в двете книги се говори за трудни теми като сексуален тормоз, насилие въз основа на пола и насилие върху деца. Аз обаче не бях единственият автор, обект на атака в този момент. Скоро истерията се превърна в онлайн линч на турски автори, които си позволили да пишат за подобни проблеми в техните романи и разкази“, разказа тя и добави:

Елиф Шафак
(снимка: chartwellspeakers.com)

Същата седмица получих обаждане от моя турски издател. Той ме информира, че цивилни полицейски служители са поискали да видят редица книги, включително и мои. Книгите са били взети и отнесени в прокуратурата за разследване“, спомня си Шафак.

Тя припомни и как през 2006 година, малко след написването на „Копелето на Истанбул“ – роман за турско и арменско-американско семейство, срещу нея бе заведено дело за „обида на турската националност“ (в крайна сметка съдът я оправда по всички обвинения – бел.ред.):

Думи на няколко от моите измислени герои арменци бяха използвани като „доказателство“ от прокурорите. Като резултат, адвокатът ми трябваше да защитава не само мен, но и моите герои. Иска ми се да кажа, че оттогава Турция е постигнала напредък по отношение на опазването на човешките права и свободи, но се страхувам, че е точно обратното.

А ето и призивът на Елиф Шафак:

Днес, повече от всякога, литературата трябва да бъде не само средство за разказване на истории, но и средство, с помощта на което да говорим за мълчанието и онези, които са принудени да мълчат. Тя трябва да се превърне в убежище за слабите и маргинализираните хора по света. Нито една страна не е защитена от популисткия национализъм. И докато либералните демократични ценности са застрашени, ние, разказвачите на истории, ще продължаваме да сме изправени пред неочаквани предизвикателсва.

Дорис Лесинг някога каза, че литературата трябва да се анализира след събитията, но може ни има времена, когато литературата трябва да се анализира по време на събитията. Парадоксално, но във времена, когато истината е атакувана, на писателите може да им се наложи да защитават по-яростно своите художествени произведения. Във времена на гняв, трибализъм и апатия, ние се нуждаем от истории за свързаност, човечност и емпатия.

Можете да вземете книгите на Елиф Шафак с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Снимка: www.elifsafak.com.tr