fb
Ревюта

„Твоята перфектна година“ ни учи как да преодолеем болката и да запазим доброто в нас

4 мин.

Случайността ме събра с тази книжка, а си нямате представа колко общо има тя (ако предпочитате, наричайте я просто „съдба“) със сюжета на „Твоята перфектна година“ (изд. „Емас“). Ако следвам знаците, пред които често си затварям очите, вероятно наистина е време да си съставя дневниче, в което сутрин и вечер да записвам по три неща, за които съм благодарна, че имам, че ми се случват или че не са ме сполетели. Не само от авторката на този роман, но и от много други места, съм чувала, че да си създадеш навика да благодариш за нещата в живота ти ще те превърне в по-щастлив и осъзнат човек.

В началото си мислех, че „Твоята перфектна година“ ще се окаже от онези неособено сериозни и изобщо ненатоварващи четива, които минават през ръцете и времето ти само за да те накарат да се усмихнеш. Признавам си, че дори не бях погледнала анотацията, преди да реша дали ще я чета, или не. Красивата корица от Фиделия Косева ми беше достатъчна да се навия да й дам шанс, но и точно тя ме заблуди, че болката ще ми бъде чужда през следващите часове и страници.

Шарлоте Лукас ме изненада не само с посоката, в която развива романа си, но и с факта, че той е издаден под псевдоним. Истинското име на авторката всъщност е Уибке Лоренц. Немската писателка има публикувани книги под собственото си име, но те все още не са се появили у нас. Надявам се това да се случи в бъдеще, защото от таланта, красотата и дълбочината в сърцето и ума на тази жена няма как да се е родила несполучлива история.

Главните герои в „Твоята перфектна година“ са различни като деня и нощта. Тя е упорита оптимистка, изобретателна, смела, обвързана и почти през цялото време щастлива от живота си. Той е, извинявам се за израза, пълен задник – с отровен, хаплив език, вечно мрънкащ и правещ забележки, излишно сериозен човек. Освен това е нерешителен, незаинтересован, нещастен и, естествено, разведен. Новогодишният подарък, който Хана е създала с най-голямата си любов за приятеля си Зигмонд, ще попадне в ръцете на Йонатан. В началото на януари ще се случи немислимото, за да промени живота на главните герои изоснови.

Шарлоте Лукас (снимка: BuchMarkt)

Участта, която ще сполети Хана, е неимоверно жестока и подла, но, както хората обичаме да казваме, съдбата си знае работата. Заболя ме от ужаса, който преживя главната героиня, и се радвах с нея, когато реши да позволи на себе си отново да бъде щастлива. Възмутена съм от избора на тази скрита наша съдница съдбата. Радвам се, че даде шанс на някого, който не заслужава нищо, все пак да го заслужи и да се промени към добро, но цената ми се стори прекалено висока и я плати не който трябва. Животът обаче е такъв. Точно толкова нечестен и страшен, но същевременно точно толкова прекрасен и невероятен.

„Твоята перфектна година“ ни напомня, че трябва да ценим дните, минутите, всяка секунда. Че трябва да бъдем добри, да сме искрени със себе си и с другите, да не нараняваме никого целенасочено. Дава ни отговор на въпроса: „Защо някои хора са толкова лоши, колкото са?“ и напомня, че всеки би могъл да получи своя шанс да се промени, за да постигне истинското щастие.

Изпълнен с баналните цитати, които всеки ден подминаваме (или споделяме) в социалните мрежи, романът отваря очите ни за истината – точно в тези сентенции се крият най-големите уроци на живота. Книгата ни предупреждава, че болката, която понякога ще ни залива отвсякъде, не трябва да ни превръща в безчувствени идиоти, изгубили пътя си, погубили себе си и своето щастие, както и чуждото време на Земята.

Прекрасна история, която ме разплака веднъж, но ме накара да се усмихна безброй пъти. Прочетете я, почувствайте я, приемете съветите й. И дано никога, никога, никога не ви сполети чудовищната мъка, за която ще научите. Но каквото и да стане, намерете сили и оптимизъм да останете добри, човечни и положително настроени за бъдещето, също като Хана.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]