fb
БългарияНовини

Учебник по корпоративна социална отговорност с добри български практики с премиера в София

2 мин.

Един от най-разпознаваемите експерти по корпоративна социална отговорност у нас д-р Марина Стефанова ще представи днес новия си учебник Корпоративна устойчивост и отговорност“ от 16:00 ч. в Център „Илиев“ в Студентски град. Премиерата на изданието е част от дискусията CSR2023БГ. 

Учебникът за първи път в България обобщава теория, експертен опит и добри фирмени практики в 30 различни направления на стратегическия мениджмънт на компанията, ориентиран към нейния устойчив растеж и водещо място в обществото.

В книгата 28 български компании споделят своите постижения в областта на корпоративната устойчивост и отговорност (КСО). В четири глави са разгледани теоретичните основи, ключовите му направления, процесите на внедряване и компанията като фактор за популяризирането му в обществото.

Вдхновяващите примери са събрани от 112 индустрии, сред които банковото дело, газификацията, енергетиката, консултантскитр услуги, леката промишленост, маркетинга, медиите, медицината, минното дело, пивоварната индустрия, преработвателната промишленост и фармацевтиката.

Д-р Марина Стефанова е преподавател по дисциплините „Систематизиране и стандартизиране на дейностите по КСО“ и „Международна дейност по КСО“ във Висшето училище по застраховане и финанси, както и по „Корпоративно управление“ и „Въведение в КСО и устойчивото развитие на бизнеса“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Защитава докторска дисертация на тема „Фактори за приобщаване на малките и средните предприятия в България към корпоративната социална отговорност“.

Паралелно със заетостта си в академичната област, Марина Стефанова е директор „Устойчиво развитие“ към Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Работи активно за създаване на стандарти и политики в областта на КСО като член на Огледалния комитет на ISO 26 000 към Българския институт за стандартизация, член на Работната група 13 към Министерството на труда и социалната политика и активен участник в работата на Икономическия и социален съвет. През 2013 г. b2b media й връчва приза „Зелена личност на България“.

[ + ]