fb
НовиниПо света

Учени работят по Брайлов дисплей от ново поколение

1 мин.

Учени от Мичиганския университет работят по революционна технология за създаването на дисплей, на който незрящи и хора с увредено зрение ще могат да четат по-бързо и по-удобно, съобщава Fox News.

„Представете си Kindle с тактилен дисплей, на който ще може да се чете Брайловата азбука“, обяснява проф. Шийла О‘Модрин.

Новата пневматична технология ползва течност или въздух, което позволява свиване и разширяване на елементите на системата. Така се образуват изпъкнали точки по дисплея, които съставят Брайлови знаци.

Целта на изследователите е да постигнат изписването на цяла страница наведнъж.

Сега съществуват опресняващи се Брайлови дисплеи в електронен вариант. Но те са непрактични, защото позволява възпроизвеждането само на един ред текст, и са изключително скъпи. Цената на Брайлов дисплей с един ред обикновено е между 3 000 и 5 000 долара, така че цяла страница ще струва около 55 000.

„В момента изработваме компоненти от по-ниско ниво, които ще станат основа на новите дисплеи“, казва О‘Модрин и добавя, че пускането на пазара на цялостния продукт ще отнеме от 5 до 7 години.

Вижте цялото видео: