fb
НовиниПо света

Учителка купи на учениците си машина за книги

3 мин.
Снимка: Block club Chicago

Учителка купи на учениците си машина за книги, за да подхранва любовта им към четенето,  разказва Block Club Chicago. Вендинг автоматът е монтиран в началното училище Джойс Килмър в Чикаго, а инициативата е на дългогодишната преподавателка Нанси Райт, която е успяла да събере повече от 8 000 долара за проекта. Машината се използва от учениците с жетони, които получават от своите учители и напълно безплатно заемат книги за вкъщи.

„По-голямата част от учениците в Килмър идват от домакинства с ниски доходи и не винаги имат лесен достъп до книги“, обясни Нанси Райт, която ръководи проекта и работи като учител в държавните училища в Чикаго повече от 20 години.

„Колега ми каза, че някои от децата са толкова развълнувани, че се опитват да пуснат обикновени монети в автомата, за да вземат още заглавия. Виждам ученици от различни класове да спират да разглеждат книгите, да си коментират кои ще изберат и колко са развълнувани да видят определени заглавия“, каза още Райт. За нея има нещо много специално в това да предоставиш на дете жетон, за да избере история от машина, вместо просто да му дадеш книгата в ръка.

Райт често организира набиране на средства, за да осигури консумативи за своите ученици, като им предлага сензорни играчки, арт консумативи, STEM дейности и много други.

„При провеждане на събития за ограмотяване, имаше родители, които пълнеха сандъци с книги, и не мисля, че това би се случило в по-богато училище. За мен беше знак, че тези родители се нуждаят от книги в домовете си“, обясни още Райт. Тя успява да събере сумата необходима за машината само за месец. След това помага за проектирането ѝ, персонализирайки я със снимки на ученици. След като машината е инсталирана и готова за обслужване, учениците веднага започнали да обменят жетони за истории.

„Ние го приемаме така сякаш жетоните се дават за добро поведение, но всъщност целта е учителите да намерят нещо добро във всеки ученик, да намерят нещо положително, което децата правят, и да ги възнаградят с жетон за книга“, допълни Райт.

Всеки клас има достъп до автомата за няколко седмици, преди Райт да размени книгите, така че да са подходящи за възрастта на следващия клас, който дойде на ред. Създала е и специален формуляр, с който учителите да я информират кои книги са най-популярни сред техните възпитаници.

„Ако можем да дадем книги на децата още докато са малки, те ще ги водят през следващите им пътешествия в живота и ще им помогнат да се пазят от проблеми“, категорична е учителката.