fb
Новини

Удостоиха посмъртно Алек Попов с Голямата награда „Христо Г. Данов”

3 мин.

Алек Попов, с когото се разделихме по-рано тази година, е лауреатът на Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов”. На официална церемония в къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив, министърът на културата Найден Тодоров връчи отличието посмъртно на дъщеря му Александра Попова.  

Този, който получава тази награда, има страхотни романи. Един от тях е преведен на 16 езика, има дори филм с неговото име. Но всъщност той е автор основно на разкази. Неговите разкази са преведени на десетки езици. Има множество награди, макар че в историята не остават наградите, остава това, което сме написали. Той не е тук днес сред нас, но онова, което е написал, ще остане завинаги с нас! Наградата е за Алек Попов!, обърна се към гостите на церемонията министър Тодоров. Той поясни, че номинациите са били 4, но е избрал да говори именно за тази една награда.

Снимки: Министерството на културата

В категория „Българско издателство“ журито отличи Университетското издателство „Свети Климент Охридски“. Награда в категория „Автор на българска художествена литература“ бе присъдена на Александър Секулов за романа му „Корабът на сирените“ на издателство „Хермес“.

Отличието „Христо Г. Данов“ за „Преводач на художествена литература“ спечели Стоян Гяуров за превода на „Световъртеж. Чувства“ от В. Г. Зебалд (изд. „Колибри“).

В категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ бе отличен Тони Николов за книгата му „Има такава държава. Записки по българските кризи“ на издателство „Хермес“.

Наградата за „Автор на издание за деца“ бе за Анита Тарасевич, за книгата „Жабки зелени“ на издателство „Труд“, а в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ статуетката отиде при Кирил Златков, художник на книгата „Крадец на самота“ от Раймондо Варсано (изд. „Книгомания“).

В категория „Представяне на българската книга“ бе отличен Софийски международен литературен фестивал – за успешното представяне на български и световни автори.

„Христо Г. Данов“ за „Библиотечно дело“ получи Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ – Разград.

На носителите на наградата бяха връчени диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом. Автор на малката пластика – „Бухал“ е Диана-Мария Райнова.

Сред официалните гости на церемонията бе кметът на Община Пловдив Костадин Димитров.

Събитието, част от 22-ото издание на Международния литературен фестивал „Пловдив чете“, се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г. Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май –  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга.

Книги на наградените автори, можете да поръчате от Ozone.bg