fb
НовиниПо света

Урсула Ле Гуин почина на 88 години

2 мин.

Урсула Ле Гуин, една от литературните икони на фентъзито и фантастиката, си отиде на 88-годишна възраст, съобщава The New York Times. Тя е починала на 22 януари в дома си в Орегон. Смъртта й бе потвърдена от сина й Тео, който сподели, че от няколко месеца майка му е била с влошено здраве.

Урсула Ле Гуин е родена през 1929 г. с името Урсула Крьобер. Богатото й творчество е преведено на близо 40 езика и включва повече от 20 романа, 12 стихосбирки, над 100 разказа, седем сборника с есета, 13 детски книги и преводи на Лао Дзъ и чилийския поет Габриел Мистрал. Авторка е и на наръчник за начинаещи писатели. Носителка е на множество престижни отличия, сред които Националната литературна награда на САЩ за цялостно творчество. Най-известните й произведения са романите „Магьосникът от Землемория“ и „Лявата ръка на мрака“.

Историите на Ле Гуин се отличават с оригиналните си идеи и дълбокия си философски пласт. Чрез измислените си фантастични светове тя правеше социален разрез на съвременното общество и разсъждаваше върху теми като расата, пола, класовото разделение и феминизма.

През последните години писателката се изказваше остро срещу „машината за бестселъри” и прекомерното комерсиализиране на американската литература. Тя често атакуваше фирмената политика на Amazon в речите си и се обръщаше към колегите си с призива: Нашата награда не е печалба“.