fb
Storytel представя...Новини

В Деня на будителите Владимир Пенев и Владимир Михайлов ни връщат към емблематично стихотворение на Валери Петров

4 мин.
Владимир Пенев и Владимир Михайлов

Актьорите Владимир Михайлов и Владимир Пенев, в компанията на популярния глас Константин Динчев, ни напомнят за ролята на будителите в живота ни във видео, представящо вдъхновяващото стихотворение на Валери Петров „За хвърчащите хора*“. Инициативата е на платформата за аудио и е-книги у нас Storytel по случай Деня на народните будители. Целта е макар и за по-малко от минута българите да се откъснат от ежедневните грижи, да се обърнат към духовните ценности, да отдадат почит не само на историческите личности, които са оставили дълбока следа в националното самосъзнание, но и на всички, които задават добрия пример и днес. Затова и избраното послание е „Винаги ще има гласове, в които ще искаме да се вслушваме“.

„Тази година искахме да дадем повод на българите да си спомнят не само безспорните личности от историята ни, но да потърсят светлината и надеждата в будителите на нашето време. Неслучайно избрахме Валери Петров и неговата изключителна творба „За хвърчащите хора“. Той е достоен пример, близък до съвремието ни – с личността си, с по-малко известното си призвание на лекар, с работата си като поет, писател и сценарист, с изключителните преводи на Шекспир, с човеколюбивите послания, които е оставил и за малките, и за порасналите“, разказва Лиза Василева, мениджър на  Storytel за България. „Вярваме, че мъдрите му думи и напомнянето за мисията на „хвърчащите хора“ сред нас ще събудят умовете и сърцата на хората тази година”, допълва тя.

„Всяко време има нужда от своите будители. Дори и в най-мрачните времена, хора са обричали живота си на тази мисия, знаейки, че това ги води към сигурна смърт. Това е едно от най-благородните призвания, които мога да си представя. За щастие и днес в тази епоха на бездуховност, такива „хвърчащи хора“ съществуват. И у нас имаме примери сред учители, лекари, писатели, режисьори, художници, актьори“, споделя актьорът Владимир Михайлов.

Освен класически произведения на народни будители като Ботев и Вазов, по случай 1-ви ноември платформата Storytel предлага на българската публика заглавия на български автори, близки до съвремието ни, които също са оставили своята значеща следа. Сред тях са Георги Господинов, Стефан Цанев, Здравка Евтимова, детската писателка Катя Антонова, Иво Иванов, Блага Димитрова и др.

Сега любопитните получават и възможност за безплатен пробен 7-дневен период на достъп до над 500 000 аудио и е-книги, включително над 5000 заглавия на български в платформата на Storytel.

*За хвърчащите хора
Валери Петров

Те не идат от космоса,
те родени са тук,
но сърцата им просто са
по-кристални от звук.

и виж, ето ги, литват над балкони с пране,
над калта, над сгурията в двора,
и добре, че се срещат единици поне
от вида на хвърчащите хора!

А ний бутаме някак си
и жени ни влекат,
а ний пием коняка си
в битов някакъв кът,

и говорим за глупости, важно вирейки нос,
или с израз на снобска умора,
и изобщо стараем се да не става въпрос
за вида на хвърчащите хора.

И е вярно, че те не са
от реалния свят,
не се срещат на тениса,
нямат собствен „Фиат“,

но защо ли тогава нещо тук ни боли,
щом ги видим да литват в простора –
да не би да ни спомнят, че и ний сме били
от вида на хвърчащите хора?

Повече за Storytel

Storytel е една от най-големите стрийминг компании за аудиокниги и електронни книги в света с каталог от над един милион заглавия в световен мащаб. Нашата визия е да направим света по-емпатично и креативно място благодарение на добрите истории, които да бъдат споделяни и преживявани от всеки, навсякъде и по всяко време. Стрийминг услугата в рамките на Storytel Group предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel, Mofibo и Audiobooks.com. Издателската дейност на Storytel се осъществява от компанията Storytel Books, както и от издателя на аудиокниги StorySide. Storytel Group работи на повече от 25 пазара по целия свят, а седалището е в Стокхолм, Швеция.