fb
Как четешСпециални

Как четеш: Константин Динчев

5 мин.

Константин Динчев е водещ на централната новинарска емисия на Bulgaria ON AIR от 2017 година. Има голям опит в различни медии, където е работел като водещ и репортер. „На терен“ е проследявал историите на хора, пострадали от опустошителни бедствия, сред които наводнението в Аспарухово, както и военното обучение на САЩ в Черно море в разгара на скандала с анексирането на о. Крим. Наскоро ви с рещнахме с екранната му половинка – Виолета Манчева – в разговор за книги. Вижте как чете и Константин!

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Всичко, което чета, ми влияе. Но не мисля, че съм променял нещо в живота си заради книга. Като хлапе четях доста ужаси. „То“ ми е една от любимите. Може да се каже, че съм пораснал с книгите на Кинг. Вече като по-голям помня и „Дракула“ на Брам Стокър. В тази книга сякаш има скрити послания между редовете, които ти влияят на подсъзнателно ниво. Към края на 20-те си прочетох „Портретът на Дориан Грей“. Често се връщам към нея и препрочитам по нещо. Всеки ред е сентенция.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не, не обичам да цапам книгите.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
През студените дни – чай. С резен лимон, малко мед и малко ром. В топлите – нещо разхлаждащо.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
На стария си телефон пазех цитати, които са ми харесали, в текстов файл. Но го счупих. Сега просто ги снимам. Не бих драскал по книга.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Използвам книгоразделители. А книгата, която чета в момента, има стилна връвчица към корицата, с която си отбелязвам. Това ми е любимо.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Чета всичко, което ми хване вниманието. Но съм най-запален по детективски романи.

milenium

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Опитах с електронните, но не ми хареса. Предпочитам допира на хартията, корицата. А и ми харесва мириса на книгите. Харесвам и аудиокнигите – има разказвачи със страхотни гласове.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Често чета в градския транспорт и понякога си изпускам спирката, само за да дочета главата докрай.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Мога, да. Не обичам да си губя времето. Но съм дочитал книги и на инат. Понякога историята или идеята си заслужават, дори и авторът да ме е подразнил с нещо.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да, често се случва нещо в главните герои да не ми харесва. Според мен авторите нарочно им придават такива качества, за да изглеждат по-живи, като истински хора. Но това рядко пречи на историята, ако е добра.

Какво четеш в момента?
„Дюн“ на Франк Хърбърт. Скоро ще излиза новата екранизация, режисирана от Дени Вилньов.

Коя е последната книга, която си купи?
„Дюн“ беше последната. Преди това се бях запалил по детективската поредица за Хари Хуле на Несбьо.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Не, по няколко наведнъж не мога. Но мога да спра една и да започна друга. Случвало ми се е. А след като прочета втората, да се върна на първата.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Обичам да чета край морето. На сянка. Иначе вкъщи – на дивана, до прозореца. За съжаление нито на плаж ходя често, нито имам много време вкъщи. Та, веднага след морето и дивана са автобусите и метрото.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Няма никакво значение.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Поредицата „Милениум“ на Стиг Ларшон, а и последните попълнения от Лагеркранс. Несбьо вече споменах. И двете поредици са детективски. А за любителите на фентъзи – „Хрониките на Амбър“ на Зелазни.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Никак, всички книги в нас са разхвърляни по шкафове, лавици, дори върху парното.

Снимка на публикацията: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q2. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.

[ + ]