fb
СпециалниЧети повече

В ерата на скролването: Amazon Books вдъхновява четенето с кампания (Видео)

3 мин.

Много хора може би са забравили, че преди да се превърне в гигант в технологиите и електронната търговия, Amazon стартира като онлайн магазин на книги през 1994 г. Близо три десетилетия по-късно компанията празнува основаването на своя бизнес с мащабна кампания за книги, разказва Adweek.

Целта на кампанията, озаглавена „Това усещане за четене ви очаква“ (That Reading Feeling Awaits), е да вдъхнови читателите, да отпразнува мястото на четенето в културата и да насочи любовта и вълнението обратно към книгите – докато хората прекарват повече време в стрийминг платформите или онлайн скролване. Рекламна агенция Droga5 London, която работи и с други части на Amazon като Prime Video и Alexa, създаде кампанията за пазарите в САЩ и Великобритания.

В много отношения рекламата прилича повече на тази за друга форма на забавление, като игри или телевизия. Това беше умишлено, обясни творческият директор на Droga5 Мат Хъбард, който каза, че предизвикателството пред екипа е да изобрази предимно невизуален тип забавление, чието действие се случва вътрe в нас.

„На пръв поглед четенето не изглежда нищо, но [читателят] може да се окаже в най-невероятния свят. Когато четете, всички тези синапси се задействат и цялото ви въображение се възпламенява” каза Хъбард. „Нашето предизвикателство беше как да отключим това усещане.“

Идеята зад кампанията е да се улови невидимата магия във въображението на хората, когато четат – и уникалните взаимоотношения и преживявания, които читателите имат с книгите. Рекламата се състои от поредица от примери на хора, които четат книги в обикновени условия, докато около тях оживяват фантастични светове, обхващащи различни жанрове, които са изобразени от различни аниматори.

Отвъд филма, кампанията включва реклами извън дома, проектирани от 17 различни илюстратори – и активност в социалните медии, която „включва част от езика и визуалните ефекти, които хората използват и се наслаждават онлайн“, каза главният творчески директор на Droga5 Лондон Шели Смолър.

Amazon Books пусна пакет стикери и емотикони по поръчка, за да позволи на хората да споделят любовта си към четенето в социалните медии, което ще бъде популяризирано от инфлуенсъри в BookTok, мястото на TikTok, посветено на книгите. Екипът също така представи предложение на Unicode Consortium за създаване на официално емотикони за четене.

„Има общност от читатели, които са ограничени в начина, по който могат да споделят любовта си към книгите в социалните медии“, обясни Хъбард.

Друго предизвикателство за Amazon Books може да бъде отхвърлянето на предположението, че това вреди на независимите книжари. Amazon е обект на текуща кампания от Американската асоциация на продавачите на книги (ABA), търговска организация за независими собственици на книжарници, която призовава потребителите да пазаруват от местни и независими магазини.

Независимите книжарници в САЩ нараснаха както в брой, така и в разнообразие през миналата година, според ABA. Миналия месец асоциацията отчете 2 010 членове на 2 547 места, което е увеличение с повече от 300 от пролетта на 2021 г.

През март Amazon съобщи, че планира да затвори всичките си 68 физически книжарници и магазини, предлагащи играчки и стоки за дома в САЩ и Обединеното кралство. Въпреки това става ясно, че кампанията на Amazon Books не е свързана със затварянето на магазини – и книгите остават основна част от бизнеса на Amazon за електронна търговия.