fb
Ревюта

Русалки, магия и митологично чудовище притеглят читателите „В морските дълбини”

2 мин.
V morskite dalbini Jenifar Donali

V morskite dalbini Jenifar DonaliЗахаросано тийн фентъзи с русалки-принцеси, които притежават суперсили и повеждат борба със злото? Определено не е от типа книги, които ме привличат. Тръгвайки с подобна нагласа, бях готова да се размина с „В морските дълбини“ (изд. „Егмонт България“), начало на поредицата „Сага за вода и огън“ на американката Дженифър Донъли. След първите десетина страници вече не съжалявах за неохотно отделеното време.

Серафина е русалка, наследница на митологичната прародителка на морските хора, Мероу. Тя живее живота на принцеса, но в деня на официалната церемония по обявяването й за наследница на подводното царство Миромара, животът й прави рязък завой. От бъдеща владетелка Серафина се превръща в бегълка с животоспасяваща мисия. Тя трябва да намери още 5 русалки със специални дарби и заедно да спрат завръщането на митичното чудовище Абадон, което застрашава с разрушение всички морски царства.

С такъв сюжет очаквах лековато четиво с кифленско-русалски терзания и приключения, а получих в равни дози забавление и поводи за размисъл. Книгата ме изненада приятно с премерен, увлекателен и интелигентен разказ за съзряването на едно момиче, което е принудено бързо да научи житейските си уроци. Донъли умело създава характерна подводна атмосфера и с лекота потапя читателя в света на различните подводни обитатели и техния магически бит. Авторката сръчно изплита мрежа от динамично (но не прекалено) действие, политически интриги, морални въпроси и митология. За примамка на читателите поставя и важни теми като екологичните проблеми, приятелството, отговорността, смелостта, лидерството. Резултатът е книгата, на която не липсва нищо, дори русалско-момичешко кокетство, перли и малко хумор, а отделните съставки са прецизно дозирани.

Без съмнение книгата е по-скоро „момичешка“ и ще привлече вниманието на младите читателки, които се лутат в желанията си да станат силни и независими жени и да не бъдат просто „аксесоар“ на нечий живот. Изпитанията на Серафина, Нийла, Линг, Бека, Ава и Астрид ще им дадат достатъчно поводи за размисъл, докато се забавляват с по-различен прочит на мита за Атлантида.

„В морските дълбини“ задава обещаващо начало на качествена тийн поредица, в която предстои да научим дали, как и на каква цена шестте русалки ще изпълнят мисията си. Ако имах рибя опашка, щях да пляскам нетърпеливо във водата в очакване на продължението на сагата.

Тестът е публикуван за първи път в сайта „Детски книги“.

Не пропускайте и ревюто на Преслава тук.