fb
БългарияНовини

Валентина Стоева: Искахме номинираните за наградата „Астрид Линдгрен“ да дават отговори на детските въпроси по съвременни теми

2 мин.

Вътрешни критерии, според които българските номинации за детските литературни награди „Астрид Лингрен“ трябва да дават отговори на детските въпроси по съвременни теми и да предлагат четива за всички възрасти, са помогнали на Фондация „Детски книги“ да номинира писателката Юлия Спиридонова-Юлка и художника Любен Зидаров за приза през следващата година. Това сподели председателят на фондацията Валентина Стоева в сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва с култура“.

„Изборът на Любен Зидаров беше съвсем естествен и лесен. При писателите беше малко по-сложно, но изискването на самите организатори авторът да прегръща ценностите на Астрид Линдгрен и да поставя фокус върху детето ни накара да се спрем на Юлка“, каза тя.

Стоева разясни, че първоначално фондация „Детски книги“ е кандидатствала пред Шведския съвет по изкуствата, който администрира наградата. И след щателна проверка и получено одобрение да бъде номинираща организация за нашата страна, от фондацията са дали своите две предложения.

Юлия Спиридонова-Юлка също бе гост в студиото и сподели, че не е очаквала такъв интерес от страна на родителите. Тя била много учудена, когато при излизането на първата й книга за тийнейджъри „Тина и половина“ идеята е била приветствана от много родители.

„Имаше и много възмутени от тях, но аз всъщност пиша за децата и не мисля за родителите. Претенцията в детската литература много ме отблъсква като читател“, каза Юлка. „Всяка моя среща с четящи деца е празник и това е причината аз да продължа да пиша и да не съм се отказала“, допълни писателката.

Юлка сподели още, че започва да пише нов роман за деца, в който главната героиня е в 5. клас, с което ще спази свое обещание към млад читател.

„Доста проучвания на дрехи, на характери, на екипаж – все пак това са едни пирати, които са имали съвсем друга психология и съвсем друг умствен градеж“, разказва за начина си на работа по илюстрациите на детските книги за пирати самият Любен Зидаров в излъчения в предаването откъс от документалния филм на Мария Николова „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“.

[ + ]