fb
БългарияНовини

Валери Петров отличен с гражданската награда на ЕП за 2013

2 мин.
valeri petrov
Nagrada na EP 2013

Анна Хаджимишева и д-р Милен Врабевски
Автор: Велко Ангелов, Капитал

Гражданската награда на Европейския парламент за 2013 г. беше връчена на академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски, председател на Фондация българска памет, на национална церемония, която се организира от Информационното бюро на ЕП в България, съобщава БГНЕС.

Наградата се присъжда от Европейския парламент на граждани и организации, допринесли за европейската интеграция в областта на културата, трансграничното и транснационалното сътрудничество. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.

На церемонията, която се състоя в Софийска градска художествена галерия, президентът Росен Плевнелиев посочи, че Европа задължително трябва да чуе гласа на титан на духовността като академик Валери Петров.

„Той даде на нас българите възможността да се докоснем до Европа, още по времето на Студената война“, каза Плевнелиев и припомни преводите на академик Петров на Шекспир. „С творчеството си, академикът възпитава вече няколко поколения българи в общочовешки и европейски ценности.“

За другия носител на наградата Плевнелиев посочи, че активната дейност на фондация „Българска памет“ спомага за разпространението на българската култура и история. Плевнелиев подчерта, че най – важен е примерът, който дават и начинът, по който го правят.

Внучката на Валери Петров Анна Хаджимишева прочете няколко думи от дядо си, който не присътва, възпрепятстван от „болестите на старостта“. В тях Валери Петров благодари за наградата и посочва, че макар и зарадван смята, че има немалко български граждани, които с право биха носили званието – гражданин на Европа. Той смята, че е такъв и търсейки какво е направил в тази посока, го намира в основната област, в която работи цял живот – поезията, която се е стреми да утвърждава хуманизма.