fb
@-книгиАудиокниги

„Vasko@40“ – когато мечтите ти се превърнат в мултимедийно приложение

4 мин.

Мечтите ли? Те се сбъдват точно когато най-малко очакваш, но пък съвсем логично, след много нощи без сън и с приятели, които споделят същата мечта.

Така Денислава Симеонова започва разказа си за появяването на първата българска мобилна мултимедийна книга. „Vasko@40“ за iPhone излезе през есента на 2013-та, точно 3 години след публикуването на биографията на гениалния цигулар Васко Василев на хартия. Една сбъдната мечта на Дени, появила се още през 2009-та година малко след второто й раждане.

Дени„Бях родила второто си дете и започнах да слушам аудиокниги с телефона, докато го разхождах в парковете. Идеята се разви на следващата година, когато с Алекс Кръстев от „Аз чета” и Маргарита Евтимова решихме да направим проект за онлайн библиотека за аудиокниги. Не успяхме, но пък идеята остана да живее и три години по-късно се превърна в мобилно приложение“, разказва специалистът по изграждане на онлайн общности. Според Симеонова приложението е най-подходящият формат за iPhone, защото „вече не е само аудиокнига, а мултимедийно издание със специални ефекти, зад които стоят много часове програмиране“.

Първите й опити да работи по аудиокнига също са свързани с музиката – около биографията на Антъни Кийдис от Red Hot Chilli Peppers, но трудното уреждане на правата я отказва от тази идея. „След като размислих, съдържанието на книгата не съвпадаше с мой много важен принцип – във всичко, което правя, да има образователен елемент и стойност за хора, които имат непрестанна нужда от знания“, уточнява Денислава.

Тогава се случва една решаваща среща – с Петя Иванова, дясната ръка и промоутър на цигуларя Васко Василев. Срещат се да говорят за музикалните права по принцип, но в един момент разговорът отива в съдбовна посока: защо да не превърнат в приложение биографията на Васко, публикувана през 2010-та?

После Денислава прочита книгата за 3 часа и решава да я превърне в мултимедийна аудиокнига. Процесът отнема близо година и половина и докато го осъществяват, тя работи на пълно работно време по други видео и онлайн маркетинг проекти. Това й дава възможност да следи тенденциите в дигиталния бранш, за да осигури максималната актуалност на „Vasko@40 за iPhone“.

ПриложениетоМобилното приложение е официално в iTunes от 17 септември 2013 година и може да бъде свалено безплатно на всеки iPhone. След като изслушате първата глава с историята за раждането на Васко Василев, прочетена от самия музикант, и разгледате интересните снимки от демо-версията, със сигурност ще ви се прииска да си купите и цялата книга. Самият Васко преди няколко месеца споделя, че „е много по-трудно да четеш изразително пред микрофон, отколкото да свириш Паганини„, но ще се уверите, че се е справил чудесно.

Техническата изработка е на Сирма Мобайл. Те виждат в приложението предизвикателство и го възлагат на млад програмист, Любен Янев, който пише кода зад движещия се текст и синхронизира глас с текст.

Благодарностите на Дени са за много хора: „Огромни благодарности на Петя и Васко за това, че прегърнаха идеята, на Марио от Мадар Студио, където записвахме в продължение на 3 много горещи дни през юли 2012, на Момчил Зарев от Сирма Мобайл за това, че се съгласи да участват в проекта, и разбира се на Любен Янев, на Симеон от Laptop.bg за ценните съвети, както и на Алекс и Марги за това, че бяха с идеята в много важен момент, когато се поставят основите, на Жоро Казаков за прекрасните снимки и видео кадри. На моята приятелка Янита от Дружеството на българите в Калгари за ценното й присъствие в студиото и изобщо на всички, които помогнаха със съвети и подкрепа през цялото време.“

Тудностите? „Да балансирам с други проекти, да не изхарча кредита на доверие у най-близките, да оправдая усилията на всички и да докажа, че си е заслужавало. Да направя лична финансова инвестиция в проект с ясното съзнание, че може да не си я върна. Удовлетворението от направеното обаче е незаменимо“, дава своята равносметка по проекта Денислава Симеонова.

И няколко кадъра от забавлението в студиото.

„Когато правиш мобилно приложение трябва да си много бърз, защото пазарът се променя светкавично. За щастие, още сме актуални, това е първата мултимедийна книга в приложение за iPhone за България и едно от малкото подобни издания в света“, завършва разказа си Дени.

Приложението Vasko@40 можете да изтеглите през iTunes или тук.

[ + ]