fb
БългарияНовини

#ВкъщиСъмИЧета: Александър Шпатов разказва за „Декамерон 2020“

4 мин.

„Декамерон 2020“ е приносът, който българските разказвачи дадоха за общия порив – да осмислим времето, прекарано вкъщи, и то да е свързано с култура. Това каза писателят и създател на проекта Александър Шпатов по време на онлайн разговора с директора на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца Силвия Врачовска. Шпатов е и седмият гост в кампанията #ВкъщиСъмИЧета на „Аз чета“.

Идеята за събирането на някои от най-популярните и хубави български разкази в една платформа се появила след препрочитането на книгата „Декамерон“ от Бокачо.

„Идеята беше да дадем алтернатива на читателите и във времето, в което библиотеките не работят, те да имат достъп до най-хубавите и популярни разкази, писани през последните години. Направихме сайта в много кратки срокове и затова не ни стигна време да включим още повече автори. Създаването му ни отне един месец, с около 18 часа работа на ден“, допълни Шпатов.

Според последните данни, сайтът се радва на добра популярност. Платформата съдържа около 100 разказа, предоставени напълно безвъзмездно от българските писатели. Заигравка с читателите не липсва от страна на визията, избрана за популяризиране на платформата.

„В първите дни на извънредното положение хората започнаха да се презапасяват със стоки от първа необходимост, никой не тръгна да се презапасява с книги и разкази по-специално. Затова корицата е с едно русенско варено, а в Instagram всеки може да разгледа изображения с кора яйца, брашно „Декамерон 2020“, лекарства, дезинфектант със същата марка. Заиграхме се с тази тема и мисля, че стана забавно“, разказа Шпатов.

Той не е оптимист, че настоящата ситуация ще накара повече хора да се обърнат към книгите, а по-скоро четящите ще имат повече време за купчините непрочетени заглавия. Шпатов обича да чете разкази, а през последния месец му се е отдала чудесна възможност да преоткрие голяма част от тях. Винаги е бил от верните фенове на жанра в България и препоръчва историите в сайта на Васил Георгиев, Ангел Игов и Алек Попов, писани преди години, но с много актуално звучене и в днешната пандемична реалност.

Чете и няколко книги едновременно. Сред тях са „Един ден за Древен Рим“ от Алберто Анджела и новата книга на Георги Господинов – „Времеубежище“.

В момента най-любимото му място е Читалнята, в която заедно с екипа си са вложили много усилия, за да я превърнат в привлекателно местенце, и няма търпение да я види отворена отново. Най-красивите кътчета за него в България са връх Вихрен и Велико Търново.

„Когато човек се разхожда из улиците на Търново от страниците на „Антихрист“ може да го усети по един начин, ако е през очите на „Крадецът на праскови“, може да го почувства по друг. Дори сега четох разказ от Гарт Гринуел, в който говори за едно преживяване по време на светлинното шоу преди няколко години“, уточни писателят.

„Разходки из литературна София“ също са любим проект на Шпатов. В рамките на два часа участниците обикалят около километър в центъра на София, но минават през най-различни забележителности. Според него подобен маршрут не би могъл да бъде лесно реализиран в друга европейска столица, така както се е получило при нас, заради факта, че всички наши големи класици са живели и творили в София.

Въпреки откривателския си дух обаче Шпатов сега предпочита да пътува само през книгите.

„Това винаги е била най-евтината и възнаграждаваща опция“, категоричен е писателят.

Видео от срещата можете да гледате тук:

Александър Шпатов е автор на сборниците #НаЖивоОтСофия (2014, преведен и на английски под заглавие #LiveFromSofia), както и на Том 2.0 (2015), в който са събрани разкази от първите му три книги: Бележки под линия (2005), Разкази под линия (2008) и Календар с разкази (2011). Отличен e с Наградата „Южна пролет” 2005 за най-добър дебют, както и с Наградата за литература на Столична община за 2015 г. Шпатов е председател на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта читАлнЯта в Градската градина на София. Един от гостуващите автори е и в програмата „Писател назаем”, организирана от сайта „Аз чета”. Александър Шпатов е съставител на безплатния електронен сборник с разкази на водещи български писатели „Декамерон 2020“, проект на Сдружение за градски читални.