fb
Ревюта

Who Wants to Live Forever?*

4 мин.
fredi

 

frediТова вероятно е първото ревю в сайта, което започва с видео**, с музикално видео. Но истината е, че понякога, за да продължиш с думите, трябва просто да оставиш музиката да мине на преден план.

Започнах да чета биографията на Фреди Меркюри с онова специфично любопитство на меломаните да открият частица от емоцията, която сторуи и от другата страна на музиката, на сцената, в енигматичната фигура на един от най-интересните и най-силно живи в сърцата на хората музиканти на нашето време.

Книгата на Лора Джаксън наистина дава широк поглед не само върху живота на Меркюри, но и върху развитието на Queen от невзрачна банда свиреща по колежански партита до статута на истински рок “аристократи” по цял свят.

За съжаление обаче Лора някак не успя докрай да ме накара да харесам биографията на Меркюри като книга. Движението по повърхността на фактите и хронологичното изреждането на купища записи, хора и концерти от живота на Меркюри не дава възможност да усетиш напълно силата на музиканта, звездата и човека Фреди. Сякаш в цялото повествование липсва емоцията и силата, присъща за герой като фронтмена на Queen.

И въпреки това, само простите факти говорят много – за пълната отдаденост на Фреди Меркюри на музиката, за амбицията и страхотният труд буквално до последните му дни, който стои зад успеха и славата, за неравната битка с пресата, и в личен и в професионален план, и не на последно място – за безусловната любов към феновете и живота.

Четейки биографита на Фреди Меркюри, животът му лесно може да се сглоби и като сборна компилация от песните на Queen и соловите му проекти. Някак естествено музиката казва повече от всички събрани факти, всички статистики от продадени плочи и интервюта с близки хора. Тя разкрива скритото, онези вътрешни състояния, които папараците няма как да заснемат, а вестникарските заглавия да изпишат с главни букви.

Защото в музиката си Фреди Меркюри проектира себе си във всеки един смисъл. Още от първия голям сингъл на Queen „Keep Yourself Alive“, който отразява амбицията на групата и в частност тази на Меркюри да бъде не просто успешен и известен, а истински голям, на върха на света. Следват преломната “Bohemian Rhapsody”, която отваря вратите на бандата и вече никой не може да ги спре. “Don’t Stop Me Now” идва с желанието да покорят света изцяло, да изживеят всичко възможно. Сякаш точно тогава се раждат и емблематичните “We Are the Champions” и “We Will Rock You”, песни, кито и до днес всеки познава и всеки може да запее без проблем. От вихъра на свавата идва и незабравимото лиричното обяснение в любов на феновете в “Love of My Life”, което разкрива много дълбоката и силна връзка на групата с нейните почитатели, жива и до днес, години след смъртта на Меркюри.

В края на живота си Фреди и Queen създават едни от най-емблематичните си песни, които сякаш се превръщат във вдъхновяващи химни за почитателите музиката. Защото независимо какъв е отговорът на въпроса „Кой иска да живее вечно?“ (Who Wants to Live Forever?) важното е шоуто да продължи (‘The Show Must Go On’).

*Who wants to live forever е една от най-известните песни на Queen, издадена е през 1986 като част от албума A Kind of Magic. Песента е част от саундтрака на филма „Шотландски боец“

** Eдно от най-емблематичните изпълнения на Queen на живо, част от концерта Live Aid от 13 юни 1985 на стадион Уембли. В сета от 25 мин, Queen изпълняват едни от най-популярните си песни пред 82 000 души на стадиона и милиони пред телевизионните екрани.