fb
БългарияНовини

Яна Букова спечели Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2019

2 мин.

Яна Букова е тазгодишният носител на Националната награда за поезия „Иван Николов“ за стихосбирката ѝ „Записки на жената призрак” (изд. „Жанет 45“). Тя получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, и парична премия в размер на пет хиляди лева.

Отличени бяха още две стихосбирки – „Почти всичко е наред“ на Виолета Кунева (изд. „Жанет 45“) – за дебют, и специална награда за поетичната книга „Отворени възможности“ на Цвета Делчева (изд. „Ерго“).

Божана Апостолова, основател на конкурса, връчи лична награда на Антон Баев за стихосбирката „55 меланхолии“ (изд. „Коала Прес“).

Тази година в конкурса участваха 37 книги от 22 издателства, издадени в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019 година. Победителят беше определен от тричленно жури с председател проф. Светлозар Игов и членове Йордан Ефтимов и Юлиан Жилиев. Повече за номинираните книги може да научите тук

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от Издателство „Жанет 45“ , а целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия и литература.  Пръв неин носител е поетът Христо Фотев. 

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, както и на превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава. 

Разгледайте снимки от събитието в галерията:

Снимки: Орлин Огнянов

 

Вижте още:

Поетите, заради които се влюбихме в поезията

8 любими стихосбирки, които ни впечатлиха

Жените в българската литература: Божана Апостолова

15 нежни фрагмента, които ще ви разкрият красотата на поезията

[ + ]