fb
От издателстватаСпециални

Явор Веселинов – повелителят на историите

5 мин.

Advertorial

Десет години след началото на писателската си кариера, Явор Веселинов може да се похвали с девет романа, хиляди продадени екземпляри и вярна читателска публика, която с нетърпение очаква всеки следващ негов проект. 

В момента Явор работи над десетия си роман “Детето на Апокалипсиса” – втора част от трилогията “отвъд Апокалипсиса” и продължение на “Пазителят”. В основата на тази трилогия е заложена провокация към съвестта ни и отговорността ни за света, в който живеем. Романът преплита локации, герои и събития от нашата реалност с мистериозни и тайнствени истории. От Орлов мост до прашните коридори на загадъчната Академия и Ордена, чийто възпитаник е главният герой Хиро Газян, до планинските дебри, в които се случва нещо чудовищно. Хиро е изправен пред непосилната задача да спре Армагедон и да спаси човечеството, докато се бори със собствените си демони. 

Явор Веселинов започва да пише още като ученик, а по-късно майката на бъдещия писател му подарява пишеща машина. Авторът вярва, че между двете му професии – на писател и на ветеринарен лекар – съществува силна симбиоза. Още като студент в Лесотехническия университет Явор поставя на сцена няколко свои пиеси в рими – така започва другата му любов – тази към създаването на сценарии. 

Така през 2011 г. се стига и до дебютния му роман “Самоубийци” (изд. “Захарий Стоянов”) – криминален роман с елементи на магия, мистика, любов и противопоставяне. Именно мистиката, големите въпроси за живота и неговия смисъл са в основата на повечето романи на Явор Веселинов. По време на работата върху “Самоубийци” младият писател се запознава с поетесата Маргарита Петкова. 

Само година по-късно се появява и романът “Ноември” – криминален трилър с главен герой следователят Тони Стоев. Измъчван от жестоки страхове и съмнения, детективът скоро попада под чара на скандалната певица Лори Конс. Любопитно за този роман е, че текстовете на песни, изпълнявани от героинята, са “взети назаем” тъкмо от творчеството на Маргарита Петкова. В същата година излиза и романът “Сънища” – една книга за любовта, която понякога изглежда постижима само в пространството на съня.  А сънищата могат да освободят въображението и да доведат до изживявания, които да се смесят с реалността като капка мастило в чаша чиста вода.

Отново на любовта и конфликтите, които поражда тя, е посветен и излезлия през 2014 г. роман “Несподелено” – история за пътуването към самия себе си, когато изглежда, че си се загубил. За любовта, която не можеш да изживееш истински. Действието на историята се развива сред завладяващите пейзажи на Изтока. 

Следващите няколко романа на Явор Веселинов засягат доста сериозни обществени проблеми. “Сурогат” (2015) разказва драматичната и разтърсваща история за съдбата на една млада жена, изправена пред невъзможността да има свое дете. Романът поставя много въпроси – какво не би направил, за да сбъднеш най-съкровената си мечта? Съществува ли морална граница, когато на карта е заложено семейството ти? 

“Няма нищо по-хубаво от добре разказаната история”, споделя Явор в свое интервю.

Историите са и начинът, по който запомняме хората и опознаваме живота и гледната точка на другите. Затова и всеки истински писател черпи вдъхновение от действителните разкази, от живота. Два от романите на Явор Веселинов са базирани на истински случаи – “Колко голяма е голямата любов” (2015) и “Моторист” (2017). Много различни една от друга, двете книги ни позволяват да надникнем в непознат за повечето читатели свят. 

“Колко голяма е голямата любов” е истинска история за любовта между двама млади мъже. Любопитен е разказът за нейното създаване – единият от главните герои споделя личната си история с автора с желанието тя да достигне до сърцето на неговия възлюбен. 

“Защото любовта не винаги е лесна. Не винаги има само едно лице. Разбиранията за нея са различни при разните хора и не за всеки идва в едно и също време. Няма дълг при нея, както към лихваря”, разказва Явор Веселинов в предговора на романа. 

“Моторист” пък е посветена на известния български моторист Димитър Рангелов, чиято лична история е изпълнена с вълнуващи послания. Рангелов е най-младият заслужил майстор на спорта за всички времена и световен шампион по мотокрос от осемдесетте години на миналия век. Романът ни отвежда назад във времето, за да ни запознае с трудностите и премеждията, с които се сблъсква героят, любовта към спорта и хъса за победа. 

През 2017 г. излиза още една книга от Явор Веселинов – “Улица Айнщайн” – роман за съзряването, за изграждането на личността и сблъсъка със света на възрастните. 

“Историите идват от средата. От света, който ме заобикаля – природата, хората; от моя вътрешен мир и въображение. Разказвачът е вид сензор, но двупосочен, надарен с магическите сили на своето въображение, пред което няма ограничения. Освен ако не си ги наложи сам или позволи да му бъдат наложени”, казва писателят в свое интервю. 

Романите на Явор Веселинов са изтъкани от истории, които не оставят читателя безучастен. Без ограничения, без теми табу, без излишна претенциозност, неговите книги ни помагат да намерим отговори на въпросите си. И да продължаваме да питаме. Защото това е, което добрите истории правят.