fb
НовиниПо света

ЮНЕСКО избра Куала Лумпур за Световна столица на книгата за 2020 г.

2 мин.

Куала Лумпур ще бъде Световна столица на книгата за 2020 година, научаваме от официалния сайт на ЮНЕСКО. Генералният директор на организацията Одри Азуле последва препоръката на Международната асоциация на издателите (IPA), Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA) и ЮНЕСКО при вземането на решението.

Столицата на Малайзия беше избрана заради усилията, които полага за развиване на приобщаващото образование, изграждането на общество, основано на познанието, и предоставянето на достъп до книги на всички прослойки от населението.

Програмата на столицата ще протече под слогана „КЛ Бака – грижа чрез четене“ и ще се съсредоточи върху четири основни теми: четенето във всичките му форми, подобряване инфрасткрутурата на книжната индустрия, приобщаване и дигитален достъп, както и предоставянето на възможности на децата чрез четенето. Дейността и събитията в комплекса Кота Буку, или т.нар. книжен град, ще се въртят именно около тези четири точки. В Куала Лумпур ще се организира и кампания за насърчаване на четенето при редовните пътници във влаковете.

Проектовизия на River of Life (илюстрация: NSTP)

Що се отнася до библиотеките, дванайсет от учрежденият в бедните квартали на столицата си поставят за цел да усъвършенстват и увеличат броя на дигиталните си услуги, а наред с това Националната библиотека на Малайзия ще улесни и достъпа на хората с увреждания до сградата.

Амбициозната програма на града като Световна столица на книгите е свързана с инициативата Vision 2020 for Kuala Lumpur и екопроекта River of Life („Реката на живота“) за книжарници и библиотеки на открито в наскоро реставрираните плавателни канали на града.

Тържествената година на Куала Лумпур ще бъде открита официално на Световния ден на книгата и авторското право 23 април 2020 г. Преди това обаче през 2019 г. столица-домакин ще бъде арабският град Шарджа.

Снимка на публикацията: ЮНЕСКО