fb
БлогБлогове

#обещай: за гласуването и книгите

2 мин.

В сайтовете за книги рядко се говори за политика. В „Аз чета“ обаче винаги сме го правили.

Правим го, защото в България четенето е обект на целенасочена ЛИПСА на държавна политика, но въпреки това се развива. Защото единственият досег на повечето от българските политици с книгите е по време на зле скалъпени предизборни акции, а в парламента са тема-табу. Защото четенето на книги помага и за четенето между редовете на поизпразненото откъм съдържание политическо говорене, или поне на мотивите, които стоят зад него. А за нас е важен единствено резултатът – повече книги за повече четящи хора.

Тези и още причини стоят зад мотивацията ни да поставим банер на кампанията „Обещай, че ще гласуваш“, зад желанието ни колкото може повече хора да се включат в масовото четене на „Фермата на животните“ на Оруел на 14 юни миналата година, зад тоталната ни подкрепа към решението на АБК тази година да не връчат приз Рицар на книгата за политик. Зад желанието ни изобщо да правим медия за книги и четене в общество, което е умишлено тикано към неграмотността.

Важно е в неделя да гласуваш, за да им покажеш, че искаш да живееш в общност, в която мисленето е ценност.

Важно е в неделя да гласуваш, защото по този начин ще покажеш на хората около себе си, че правото да взимаш решения не е нещо, от което трябва да бягаш.

Важно е в неделя да гласуваш, защото всеки е отговорен за собствения си избор и, оставяйки го на другите, губи възможността да бъде част от промяната, която искаме да видим и у нас и в Европа. 

Важно е в неделя да гласуваш, защото човек не може да живее „на въпреки“. Не може да се опитва да постигне мечтите си въпреки държавата, въпреки образованието, въпреки обществото. Защото трябва да бъдем капката, която дълбае камъка.

Важно е в неделя да гласуваш, защото това е индивидуалното ти участие в промяната.

Важно е в неделя да гласуваш, защото, ако се откажеш да избираш, доброволно се съгласяваш друг да избира вместо теб.

Важно е в неделя да гласуваш, защото ние вярваме в теб.

Да, „когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват“. Не го причинявай на себе си и децата си!

#обещай, че ще гласуваш