fb
От издателстватаСпециални

За кучетата и емоциите в живота на децата: “Опашати непознати”

3 мин.

Вероятно всеки един от нас пази скъп кучешки спомен от детството си. Било то за любимото куче у дома, за кучето, което сме мечтали да имаме, или за любим космат герой от филм или книга. „Опашати непознати“ е именно такава книга, в която децата могат да открият своя любим четириног герой.

За кучетата и хората

Освен ценни спомени, израстването на децата покрай животни създава у тях чувство за грижа, отговорност и любов в най-чистата ѝ форма. “Опашати непознати” описва по мил начин точно тази специална връзка между човек и куче. Тя разказва историите на пет кучета: Джина, Марли, Тото, Титан и Лайка. Те се държат неприветливо и недоверчиво към хората. Някои са ядосани, други ‒ страхливи, трети ‒ унили. Но разбираме, че всяка тяхна негативна реакция е продиктувана от друга, по-дълбока причина. Оказва се, че всичко, от което имат нужда кучетата, за да разкрият доброто си сърце, е малко повече добрина от нас, хората. Книгата ни напомня, че действията ни имат силно отражение върху животните и понякога на тях им трябва малко повече търпение и пространство.

Книгата е написана в рими и е подходяща за деца на около 4-8-годишна възраст. Илюстрациите на Силвия Иванова са изразителни и въздействащи и помагат на героите да оживеят в съзнанието на малките читатели.

Да поговорим за емоциите

Авторката Събина Георгиева пише дебютната си книга в малките часове, вдъхновена от своите собствени деца. Целта ѝ е да представи по достъпен начин различни универсални емоции, които се срещат не само при кучетата, а и при хората. Нейното послание до малките читатели е, че първосигналните ни реакции не винаги са такива, каквито изглеждат. Често реагираме грубо или враждебно, когато в действителност изпитваме болка, страх или тъга.

В тази връзка, книгата може да послужи за отправна точка за полезни разсъждения и разговори с децата у дома. Читателите могат да се припознаят в образите на петте кученца и да пречупят историите през собствената си призма.

“Опашати непознати” напомня на децата (а и не само) да не съдим другите прибързано и не се страхуваме да даваме втори шанс. Във всеки може да се открие частица доброта, ако подходим с малко повече емпатия и готовност за прошка.

Изданието е с твърди корици, 44 стр. Издава се от издателство „Меченосец“, създадено от самата авторка в края на 2021 година.

Прочетете откъс от книгата тук.

Този текст е част от програмата на „Аз чета“ в подкрепа на стартиращи издателства. Научете повече за нея тук.