fb
Ревюта

За морската костенурка Минта, Живота, Вселената и всичко останало

2 мин.
Minta

MintaЧестно казано, не предполагах, че ще ми попадне подобна книга, но се случи. Книгите си знаят работата – винаги идват тъкмо тези, които трябва да прочетеш точно сега. Когато „Минта“ се появи, не знаех как да я приема. Имах резерви, въпреки че заглавието ме заинтригува. Не бях чела нищо от турски автор преди и си казах, защо не?

Сюжетът на „Минта“ авторката Солмаз Камуран развива паралелно на три нива, които имат общо начало – далечен африкански бряг. Именно на него се ражда малката морска костенурка Минта, през чиито очи виждаме как светът се променя.

По време на нейния живот се развиват и другите две действия. Те започват на същия този бряг с раздялата на едно братче и сестриче, които са отведени в различни краища на света от търговци на роби. Солмаз Камуран проследява съдбата на всеки от тях, борбата им с живота, а сетне и тази на техните деца, а после и на техните деца… и разкрива с малко думи много и разнообразни житейски ситуации, затрогващи моменти, хиляди човешки емоции, страхове и радости, тъги и болки. И всичко това някак тихо, ненатрапчиво, естествено – като част от огромната машина Живот, в която никое колелце няма право на повече глас от другите, на повече щастие, в която всичко е разчетено идеално, и когато едно колелце се амортизира, то вече има друго, което да продължи работата.

И така „Минта“ ни отвежда в Америка и Анадола, посещаваме Париж и Истанбул, но периодично се връщаме на брега в Африка, следвайки пътя на морската костенурка. Пред очите ни се изтъркулват годините – строят се железници, премахва се робството, изобретява се електричеството, ражда се джазът… Ходът на разказа е отражение на самия живот и оставя усещането за нещо близко и човешко, със своите вътрешни противоречия и драми, които се усещат дълбоко, с душата, понеже именно нея вълнуват, макар на пръв поглед морето да изглежда спокойно…

Накрая, когато оставих книгата на Солмаз Камуран, се почувствах много тъжна – завърших приключение с нов приятел в лицето на мъдрата морска костенурка. Но после се усмихнах – нали ми се случи! Препоръчвам го и на вас!