fb
От издателстватаСпециални

Ежегодната инициатива „Заедно четем една книга“ с онлайн премиера на 23 април

2 мин.

Традиционната инициатива „Заедно четем една книга” на Народно читалище „Изгрев 1909” – Бургас тази година ще се проведе онлайн, заради извънредните мерки в страната. Специален гост на събитието ще бъде писателката Камелия Кучер, която ще представи книгите си „Дом“ и „Нощ“ на 23 април от 18:00 ч. Срещата може да бъде гледана във Facebook страниците на организаторите от Народно читалище „Изгрев 1909” – Бургас и на партньорите им – ИК „Хермес“ и Културен център „Морско казино“.

Идеята един град да се обедини и да чете една книга на определен ден датира от 1998 г., когато се реализира за първи път в Сиатъл. „One city, one book” е познат в Германия, Англия и Ирландия. През 2013 г. Народно читалище „Изгрев 1909” стартира тази добра практика в Бургас с помощта на доброволци, ученици, местни медии и различни български издателства.

През годините гости на събитието са били Явор Веселинов, Радослав Гизгинджиев, носителката на престижни български награди за литература Керана Ангелова, бургаският фантаст Янчо Чолаков, Радко Пенев с дебютния си роман „Ритуалът”, победителят в „Ръкописът” на БНТ 1 Георги Бърдаров и писателят и сценарист Александър Чобанов.

Събитието се провежда на 23 април, когато отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, като през 2020 г. за първи път ще бъде онлайн. В рамките на инициативата ще се проведе и фотоконкурс „С книгите „Дом“ и „Нощ“. Всеки, който желае, може да се включи до 23 април, като изпрати снимка на една или и на двете книги на Камелия Кучер по имейл на Народно читалище „Изгрев 1909”. Повече за конкурса може да видите във Facebook страниците на организаторите и техните партньори.

Камелия Кучер е живяла в Русия, Испания, Швейцария и Франция. Завършва образованието си в Женева, преди окончателно да се завърне със семейството си в България. През 2018 г. е публикуван дебютният й роман „Дом“ (изд. „Хермес“), който ни пренася в Марсилия и Париж и разказва за съзряването на едно момче, което търси своето място в света и истинския смисъл на дома.

През 2019 г. излиза вторият ѝ роман „Нощ“ (изд. „Хермес“). Този път мястото на действието са Рим по времето на Втората световна война и Умбрия почти 50 години по-късно. А в основата на книгата е една история за смелостта и страха, за цената на щастието, за предателството и прошката, която даваме на другите и себе си. Повече за писателката и книгите ѝ ще научите по време на срещата-разговор с нея на 23 април от 18:00 часа.