fb
БългарияНовини

Започна продажбата на билети за Cinelibri

3 мин.
Източник: Колибри

Билетите за петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал Cinelibri вече са в продажба.  Фестивалът ще се проведе от 5 до 20 октомври, а тази година организаторите са подготвили много интересна програма за всички фенове на киното и литературата.

Ще има общо прожекции на 55 филма, 23 специални събития и галавечери, 3 театрални представления, 2 големи церемонии в зала 1 на НДК. Откриването ще бъде на 5 октомври в зала 1 на НДК с последния филм на режисьора Роман Полански „Офицер и шпионин“ по романа на Робърт Харис за аферата „Драйфус“. Лентата грабна две награди на фестивала във Венеция – Голямата награда на журито и наградата FIPRESCI.

В конкурсната програма на фестивала са включени общо 11 филма, сред които и един български – „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов по разказа от сборника „На изток от запада“ на Мирослав Пенков.  Филмът ще бъде излъчен на 8 октомври от 20:30 ч. в кино „Одеон”  в присъствието на екипа.

Гвоздеят в конкурсната програма е копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число” – забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино.

Председател на журито е Кристоф Ламбер, а останалите членове са Ирини Жамбонас, Давид Лагеркранс, Раду Михайляну и Лоредана Каната. Награждаването на победителите от конкурсната програма ще бъде на 13 октомври отново в зала 1 на НДК, а веднага след него ще бъде излъчен новият филм с Жулиет Бинош „Тази, която не съм“ по романа на Камий Лоранс.

Документалните филми, включени в програмата на фестивала, също си заслужават внимание. В рамките на Cinelibri ще можем да видим „Мъжът, който си играеше с огъня”, посветен на непримиримия разследващ журналист и писател Стиг Ларшон, автор на култовата трилогия „Милениум”, както и филма „Чернобилска молитва” по книгата на Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литература през 2015 година.

В рамките на фестивала ще се проведат 2 шведски и две френски галавечери, както и по една гала вечер на Испания, Бразилия, Португалия, Италия, Ирланския, Унгария, Япония и Германия.  Ще има и конкурс за късометражен филм, а победителите ще бъдат обявени на специална церемония на 20 октомври в кино „Люмиер“.  Пълната програма на фестивала може да откриете тук. 

CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово. От тази година Cinelibri е включен в Календара на културните събития на Столична община. 

Снимка: Cinelibri