fb
НовиниПо света

Започва Франкфуртският панаир на книгата, България отново има свой щанд

2 мин.

Започва най-голямото книжно изложение в светаФранкфуртският панаир на книгата. Той ще продължи до неделя, а на него и тази година ще присъстват стотици книгоиздатели и книгоразпространители, както и едни от най-големите имена в световната литература в момента.

България отново ще има свой щанд на панаира. Националното ни представяне на най-важния книжен форум в Европа се организира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Традиционно панаирът е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света. От 2019г. той вече ще е отворен за външни посетители през цялото време. Основната причина за промяната е регистрираният ръст на продажбите на книги на немския пазар през 2018 – за първи път през последните години. Организаторите споделят, че искат да подкрепят това развитие на най-голямото събитие за индустрията. Почетен гост тази година е Норвегия.

На българския щанд ще се проведат различни представяния и срещи със съвременни български автори в сътрудничество с Национален център за книгата – НДК. Ще бъдат презентирани изданията „Съвременна българска проза 2019. Десет книги от България” и „1943. Антология за деца”, носител на наградата „Златен лъв” за най-добър издателския проект за 2018г. Програмата включва срещи с авторите Елена Алексиева, Галин Никифоров, Захари Карабашлиев, Ина Вълчанова.

Пред посетителите във Франкфурт ще бъде представено и предстоящото издание на Софийски международен литературен фестивал (10.12. – 15.12.2019). Сред професионалните събития е и представянето на програми, които насърчават и подпомагат превода в България. В изложението на българския щанд ще участват и издателствата „Пан“, „Пух“, „Рибка“, „Дъбови листа“, „Геймтел“ и „Лист“, които ще представят своите книги и автори на чуждестранни издателства.

Във вторник, участие в пресконференцията за откриването на фестивала взе и Нобеловият лауреат Олга Токарчук, която говори за силата на литературата да обединява. Ето и какво точно каза тя.

Вярвам в литературата, която свързва хората, която извежда на преден план общото между хората, въпреки различията в цвета на кожата, сексуалната ориентация или всичко друго, което може да ни раздели. Вярвам в онази литература, която много ясно показва, че ние дълбоко под повърхността ние всички сме свързани с невидими, но съществуващи нишки.

А ето и няколко снимки от пресконференцията:

Снимка: Архив, buchmesse.de