fb
НовиниПо света

Петер Хандке спечели Нобеловата награда за литература за 2019 г., а Олга Токарчук – за 2018г .

3 мин.

Австрийският белетрист, поет и драматург Петер Хандке спечели Нобеловата награда за литература за 2019 година за „своето въздействащо творчество, което с лингвистична изобретателност изследва периферията и спецификата на човешкия опит“. 

Заради скандал през миналата година не беше връчена Нобелова награда за литература, затова днес беше обявен и лауреатът за 2018 година – полската писателка Олга Токарчук. Тя спечели престижното отличиезаради „изключителното си въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на границите като форма на живот“.

Петер Хандке е роден  на 16 декември 1942 г. в Грифен, Австрия, а от 1991 година живее в град Шавил близо до Париж. Той един от най-интересните съвременни австрийски писатели и един от най-значителните съвременни автори. Той е автор на над десет романа, на повече от петнайсет драми, на филмови сценарии, на разкази и новели, на множество преводи, на многобройни есеистични текстове и литературна критика.

Той е добре познат на читателите и зрителите в целия свят не само като творец, но и като човек с активна гражданска позиция, която невинаги среща одобрение. Носител е на над двайсет авторитетни литературни и филмови награди и отличия, след които са „Герхард Хауптман“, „Фридрих фон Шилер“, „Франц Грилпарцер“, „Франц Кафка“, Голямата австрийска награда за литература.

Олга Токарчук е родена на 29 януари 1962 г. в Сулехов, Полша, а днес живее във Вроцлав. Тя е от най-важните имена в съвременната полска и световна литература.

Токарчук е обичана, превеждана, четена и награждавана писателка, в чието творчество има разкази, романи, есета, критически текстове, сценарии, поезия. Първият й роман излиза през 1993 година с името  „Пътуването на книжните хора“, но истинският й успех идва през 1996 година след издаването на третата й книга „Правек и други времена“ – роман, който чудесно представя полската литература след 1989 година. Най-добрата и най-известна й творба обаче е „Книгата на Якоб“.

През миналата година тя грабна престижната награда „Man Booker International“за английския превод на романа си Бегуни“, а най-новото издание на тази книга излезе това лято на българския пазар, благодарение на издателство ICU. 

Миналата година връчването на Нобеловата награда за литература беше отменено за първи път от 1949 г., след като съпругът на Катарина Фростенсон – писателка и членка на Академията, беше обвинен в сексуално посегателство. Впоследствие фотографът Жан-Клод Арно беше осъден за изнасилване и към момента излежава присъдата си. Избухването на скандалите беше последвано от редица оставки, заради които членовете на Академията вече не наброяват задължителния минимум от 12 души, нужен за избора на победител.

Казуо Ишигуро

Казуо Ишигуро

През 2017 година Нобеловата награда за литература отиде при Казуо Ишигуро. Миналата година френската авторка Мариз Конде беше удостоена с алтернативен Нобел – литературното отличие на Новата акадамия на Швеция, чиято целбеше да запълни празнината след отмяната на официалната награда.

Вижте още:

Нобеловата награда за литература в цифри

Поетите, които спечелиха Нобелова награда за литература – част 1

Поетите, които спечелиха Нобелова награда за литература – част 2

Обявяването на победителите и причините именно те да са носителите на престижните награди продължи повече от половин час. Вижте го тук :

Снимка: Alexander Mahmoud/Nobel Media