fb
БългарияНовини

Започва литературният фестивал „Враца – книжен град”

4 мин.

Във Враца започва първият литературен фестивал в региона „Враца – книжен град”. Той ще се проведе от 26 до 28 септември с медийната подкрепа на „Аз чета“. В рамките на фестивала в Регионалната библиотека „Христо Ботев” ще гостуват известни български автори и илюстратори, а за най-малките организаторите са подготвили интересни творчески ателиета.

В рамките на фестивала ще бъде обособен панаир на книгата, в който ще се включат национални и местни издателства – „Еньовче”, „Жар – Жанет Аргирова”, „Лексикон”, „Медиа груп” – Враца, „Парадокс”, „Прес”, „Тогедър Академия” и „Шамбала”. Книжното изложение ще бъде открито на 26 септември от 11 часа и ще е отворено до 28 септември включително, всеки ден от 10 до 20 часа. Фестивалните шатри ще бъдат разположени между Община Враца и читалище „Развитие”, за да предложат хиляди книжни заглавия.

Специално за откриването на 26 септември във Враца ще пристигне плевенският художник Деян Павлов-Джими, който през целия ден ще прави демонстрации с печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия.

На 26 септември в Регионална библиотека ще се проведе семинар на тема „Пътят на книгата – от мастилницата до дисплея”. Специални гост-лектори ще бъдат: Александър Кръстев – създател на „Аз чета“, най-големият сайт за книги и четене в България, Александър Шпатов – писател, председател на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта „читАлнЯта“ в Градската градина на София, Дамян Дамянов – художник, който работи в областта на плаката, книгата и илюстрацията, пощенската марка, калиграфията и Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Във всяка от вечерите ще гостуват и едни от най-популярните български автори – Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали и Георги Тошев. Срещите с тях са с начален час 18 ч. в читалнята на Регионална библиотека.

Фестивалът е и с акцент към малките читатели и младите хора на Враца. За тях са подготвени 5 работилници. Първата е ателие за творческо писане с гост-ментори, в което по забавен начин ще бъде показано на участниците как да пишат страхотни истории и как да въздействат на аудиторията. На 27 септември с младежите ще се срещнат писателката Радостина Николова, позната на малките читатели с поредицата си Приключенията на мотовете“, отличена с Наградата „Бисерче вълшебно” през 2014 г. и 2017 г. и журналистът Ива Антонова – кореспондент на Българското национално радио във Враца. На 28 септември (събота) специално за ателието в града ще пристигнат представителите на Kontur Creative – студио за дизайн, предпечат и илюстрация.

В събота, от 10 до 18 ч., в пространството между Община Враца и читалище „Развитие” ще бъдат отворени още 4 ателиета за най-малките. Първото е за изработка на книжни послания върху тениски и чанти. Второто ще бъде архитектурна работилница „България в Европейската година на културното наследство“. Участниците ще могат да сглобяват хартиени модели в различни мащаби на българските забележителности. Третото е озаглавено „Камъче си нарисувай” и представлява работилница за рисуване върху камъни, в която ще се изписват буквите на глаголица. Участниците ще могат да се включват в ателиетата през целия ден. За най-малките ще бъде подготвено и място за рисуване на приказни герои. В съботния ден съпътстваща програма ще има и в село Челопек. Тя е подготвена от Сдружение „Книгини” и ще включва две работилници – за рисувани камъни и за създаване на фигури от стари книги и списания.

А ето и цялата програма:

Събитието се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Общински съвет – Враца и „Н. Алексиев 65” ЕООД. Можете да го следите във Facebook тук.

Партньори на събитието са Община Враца, Регионално управление на образованието – Враца, Търговско-промишлена палата, Враца Софтуер общество, Младежки център – Враца, Сдружение „Книгини”, Книжарница „Нова галерия”. Осъществява се с медийната подкрепа на azcheta.com, detskiknigi.com, kmeta.bg, Дарик радио Враца, БНР радио Видин, Телевизия Враца, Римекс ТВ, вестник „Конкурент”, вестник „Северозапад днес”, zovnews.com, modernavratza.com, medianews.bg.