fb
БългарияНовини

Александър Кръстев: Програмата „Забавно лято“ е много хубава надежда

5 мин.

„Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ е начин не само да насърчваме, но и да откриваме талантите. Много хубава надежда е тази програма“, сподели в ефира на Дарик радио Александър Кръстев, създателят на „Аз чета“ и дигитална агенция BookMark.

Алекс и Явор Гочев, програмен директор на „Център Ринкър“ към Фондация BCause, гостуваха в сутрешния блок на Дарик радио, за да разкажат повече за петото издание на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“. Дейностите от програмата се провежда в 27 градове и села, а целта е да се подпомогнат местните общности в тютюнопроизводителните региони – Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково.

За трета поредна година, с подкрепата на „Аз чета“ в рамките на програмата ученици имат възможност да се срещнат с български автори на детска художествена литература. Елена Павлова вече се срещна с децата от Тутракан, а през август срещи с групи ученици ще имат Радостина Николова и Никола Райков.

„Причината „Аз чета“ да подкрепи „Забавно лято“ е, че ние много сериозно вярваме, че това ще постигне ефекта, който се търси. По време на тези академии, децата учат чрез игра, което е един от най-ефективните методи. Те опознават своя роден край, получават много често задачи за това какви неща биха направили, за да се промени живота за тях, за роднините им, за по-възрастното поколение. По време на академиите тече едно постоянно предизвикателство. Децата научават много и аз мисля, че стават много по-смели“, обясни  той.

На 21 август Радостина Николова ще посети селата Странджево и Караманци, за да поиграе с децата там на “Буркан Всичко Знам”. Никола Райков пък ще се срещне с деца от Крумовград на 21 август и с деца от Стамболово – на 29 август  и ще ги забавлява с приказката-игра „Приказка от два свята“.

„Много от децата, които се включват в инициативата разказват пред писателите, че пишат, но няма с кого да го споделят, а ако го покажат на някого – не получават разбиране. Затова смятам, че програмата е начин не само да насърчваме, но и да откриваме талантите. Много хубава надежда е тази програма„, сподели Алекс Кръстев.

Срещите на писателите с деца са част от безплатната академия „Забавно лято“ – един от четирите компонента на голямата програма „Забавно лято, грижовна есен“. В академията през юли и август се очаква да се включат над 700 ученици на възраст от 7 до 14 години в общо 23 населени места. Целта е децата да разгърнат своите заложби и таланти, развивайки умения за емоционална интелигентност, социални умения, отношение към света и околната среда.

Друг компонент на програмата  „Забавно лято, грижовна есен“ са безплатните специализирани медицински прегледи за възрастни хора, които се провеждат от лекари от Александровска болница. През тази година се очаква да бъдат осъществени над 2000 безплатни специализирани медицински прегледи на място за възрастните хора в 25 населени места.

На прегледите ходят основно възрастни хора, които не могат да стигнат до някои от областните центрове, където могат да си направят изследвания. Имаме десетки примери за хора, които не са били с десетки години на лекар-специалист„, обясни Явор Гочев.

Програмата включва и„Академия местни предприемачи“.

Тя подпомага стартирането на местни бизнеси с награден фон от 24 000 лева безвъзмездно финансиране. От 10-и до 14-и септември ще посетим тези 4 района и ще проведем срещи с всички, които искат да се включат в академията, за да чуем идеите на хората и да им обясним как да кандидатстват, а в края на годината ще има 3 обучения за 3 дни в София като ние ще покрием разходите за настаняване и транспорт на всички участници. По време на тези обучения всички ще доразвият идеите си и след това ще се явят пред жури, което ще избере кои проекти да бъдат финансирани“, уточни Явор Гочев.

През миналата година са били финансирани 3 проекта – за развитие на баскетболен клуб в Гоце Делчев, за създаване и сертифициране на козметика и за организиране на туристически експедиции с каяк по Дунав.

За нас е много важно да покажем на всеки човек, че когато един местен малък бизнес храни едно семейство или 2-3 души, това е повече от достатъчно. Всеки казва „В малкия град няма работа“, но защо някой трябва да дойде и да ти даде работа, ти можеш да я измислиш“, добави той.

Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро – Александровска“,  Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“, с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“. Програмата е пример за устойчивост в корпоративната социална отговорност, като всяка година финансирането за инициативите нараства и за 5-те години, общо, достига близо 1 милион лева.

Целият разговор в студиото на Дарик радио гледайте във видеото:

[ + ]