fb
Книги и киноСпециални

Защо имаше празно място на премиерата на „Добри поличби“

3 мин.
LONDON - NOVEMBER 26: Author Terry Pratchett poses for photographs outside Number 10 Downing Street on November 26, 2008 in London. Mr Pratchett, who was recently diagnosed with Alzheimers, handed in a petition on behalf of the Alzheimer's Research Trust calling for an increase in government funding for dementia research. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)

По време на премиерата на сериала „Добри поличби“ в Лондон на първия ред на иначе препълненото кино „Одеон“ имаше празно място, разказват от BBC. Седалката нарочно е била оставена незаета в памет на Тери Пратчет, който е съавтор на едноименния роман. Обичаният британски писател почина през 2015 г. след дълго боледуване от Алцхаймер.

Журналистката Флора Кар сподели за трогателния жест в Twitter. На снимката се вижда емблематичната шапка на Пратчет, както и шалът му:

Екранизацията на стрийминг платформата Amazon Prime е дело на Нийл Геймън, който написва книгата през 1990 г. съвместно с Пратчет. Фентъзи историята разказва за ангел и демон (в ролите Майкъл Шийн и Дейвид Тенант), които се съюзяват, за да спасят света от наближаващия Апокалипсис.

Макар едно толкова популярно заглавие обикновено да дава плодородна почва за адаптации, през последните три десетилетия редица продуценти и сценаристи са отказвали да доближат „Добри поличби“. По думи на Геймън едно от последните желания на Пратчет е било романът да бъде екранизиран. На премиерата той сподели:

„Трябва да го направиш за телевизия, защото искам да го видя, преди да си отида“. Съгласих се, понеже предполагах, че ми остават още шест-седем години с Тери. После той почина и думите му внезапно се превърнаха в предсмъртна воля.

Геймън сам се нагърбва с адаптирането на историята и присъствието на името му, прикачено към проекта, привлича вълна от звезди към екипа. Писателят твърди, че разделянето на романа на шест едночасови епизода всъщност е било „най-лесната част“.

Подходих много практично. Взех романа – изданието, което имах, беше дълго 300 страници, така че залепих бележки на всеки 50 страници и реших, че това ще се случва в съответните епизоди. През цялото време ми се искаше Тери Пратчет да беше там. Всеки пък, когато изпадах в блокаж, исках да се обадя на Тери и да му кажа: „Какво да правя сега?“. А когато измислех някоя хитрост, ми се искаше да му се обадя и да му кажа: „Успях, измислих го!“.

Майкъл Шийн и Дейвид Тенант (снимка: BBC)

Майкъл Шийн, който играе ролята на ангела Азирафел, коментира:

Фактът, че Нийл Геймън беше начело на проекта, помогна толкова много. Той присъстваше на снимачната площадка всеки ден, работеше съвместно с режисьора Дъглас Макинън и беше в центъра на всички творчески решения, което ни вдъхваше доста увереност. Преди не го е правил.

Останалата част от актьорския състав включва Миранда Ричардсън, Джон Хам, Франсис Макдорманд като гласа на Бог и Бенедикт Къмбърбач, който озвучава Сатаната.

Снимка на публикацията: Radio Times