fb
Ревюта

„Жената конбини“ в опит да оцелее

4 мин.

В Япония има някои неща, на които безрезервно можеш да разчиташ. Като например – влаковете пристигат навреме, всички са учтиви и кварталният конбини винаги е отворен. Под конбини си представяйте малък денонощен супермаркет. За да се постигне безупречното ниво на обслужване, характерно за тези магазини, всеки работник е длъжен да остави личността си някъде в гардеробчето с „цивилните“ си дрехи – след като се преоблече в униформа, вече е служител в конбини и нищо друго.

За някого пълното отъждествяване с работната длъжност би било отблъскващо, но точно това привлича Кейко Фурукура към конбини и я задържа там 18 години. Именно тя е „Жената конбини“ (изд. „Колибри“, преводач: Маргарита Укегава). Още като дете Кейко осъзнава, че е различна – поведението ѝ безпокои всички околни, без тя да проумява защо. Родителите ѝ така и не успяват да я „излекуват“. Едва сред рафтовете на „Смайл март“ на гара „Хииромачи“ тя открива своето убежище – място, където има строго определени правила какъв трябва да си и какво да правиш. Следвайки ги безпрекословно, тя открива начин да се слее с останалите и така да оцелее.

Хватката на нормалния свят е желязна и всички „чужди тела“ неусетно биват елиминирани. Индивидите, които не съответстват на утвърдените норми, постепенно биват изхвърляни. Сега разбирам защо трябва да бъда излекувана – помислих си. – В противен случай ще бъда унищожена от нормалните хора.

С годините обаче изискванията на обществото стават все по-големи и кодексът за поведение на служителя в конбини не е способен да ги покрие. Пълното отдаване на Фурукура на целта да е безупречна в работата си се оказва безсилно да я превърне в „нормален“ човек.

Саяка Мурата (Снимка: Kentaro Takahashi за The New York Times)

Като си помисля, че тялото ми се състои изцяло от храна от магазина, имам чувството, че съм част от него точно толкова, колкото рафта за дребни стоки или кафемашината.

Кейко е на 36 години и нито някога е имала любовник, нито тази тема я вълнува. Точно когато този факт започва да буди подозрението на малкото ѝ познати, между стелажите на конбини тя среща Шихара. В много отношения те си приличат – и двамата са неудобни за семействата си аутсайдери, неспособни да се наместят сред обществото. Тъкмо когато си мислех, че съм свикнала със странността на Кейко и няма накъде повече, Шихара ме опроверга. Чрез неговия образ виждаме друг краен начин, по който едно „чуждо тяло“ се опитва да оцелее сред „нормалните“. Не бързайте да си мислите обаче, че оттук сюжетът завива в романтична посока.

Книгата се води от първо лице – това на Кейко – и макар четейки да съм пребивавала де факто в главата ѝ, ми беше трудно да я почувствам близка. Аз самата съм възпитана да се стремя към обществен идеал, подобен на този, който не е успял да попие в съзнанието на Кейко. От една страна нейните мисли ми показаха колко съм облагодетелствана голяма част от личните ми желания да се припокриват с въпросния идеал. От друга се ужасих колко сурови можем да бъдем с хора, при които те не съвпадат. И все пак не мога и да не предупредя, че е възможно да откриете дълбоко закътана и отричана част от себе си в Кейко.

Вече за пореден път в японски роман се сблъсквам с въпроса какво се случва с личности, които не могат или не искат да следват установения модел на поведение. Темата е в центъра на „Провалът на човека“ от Дадзай Осаму, както и на „Момичето от другия бряг“ от Мицуйо Какута. Това ме навява на мисълта, че за да работи едно общество, изтъкано от личности с безкрайно различни индивидуалности, като добре смазана машина, трябва да има уловка. Особено щом става въпрос за общество, известно със своя маниакален стремеж към ред и хармония като японското. И такава, разбира се, има – налага се личността да се претопи с цел да се стане идеално пасващо сред всички останали зъбчато колелце.

Какво се случва обаче, ако действително си абсолютно неспособен да се интегрираш? На този въпрос дава съвсем пряк и недвусмислен отговор Саяка Мурата в брилянтните 159 страници на „Жената конбини“.

Прочети 10 избрани откъса от книгата тук.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.