fb
Ревюта

„Животът на Лота“ – зайчета, неразбрани възрастни и брилянтни идеи

2 мин.

„Животът на Лота. Зайчета, зайчета навсякъде!“ (изд. „Ciela“) на Алис Пантермюлер и Даниела Кол е най-новото попълнение в колекцията ми със заешки заглавия и последната щура детска книжка, която прочетох.

Лота е момиче с непокорен дух и неуморим оптимизъм, които много й помагат, щом се изправя пред няколко трудни задачи:

  • Да успее да оцелее в училище със сърдитата нова учителка Гизела Акам;
  • Да удържи набезите на досадните си братя близнаци;
  • Да заобиколи забраните на баща си, който е учител;
  • Да не обръща внимание на манията на майка си по телешопа;
  • Да се отърве от блокфлейтата си;
  • Да спре да се спъва в костенурката Хеестерс (за него ще ви разкаже друг път, защото сега е твърде бясна!).

И най-важното:

  • Да се сдобие с домашен любимец!

Лота разказва за шеметното си ежедневие в дневник, изпъстрен с много детайлни черно-бели илюстрации, които са еднакво важни за историята, колкото и текста. Всичко, което й се случва, е необикновено и дори абсурдно на моменти, а за читателите – ужасно забавно.

Тя не се отказва от опитите си да обясни на възрастните „някои неща от живота“ и да им посочи правилния път (разбира се, остава неразбрана). Мечтите й нямат граници, а около нея сякаш витае истинска магия. Но, за жалост, все нещо се обърква дори и в най-обмислените планове.

Няма как Лота да не ви стане симпатична. Тя е истински вулкан от емоции, желания, ентусиазъм, който заразява с положителна енергия и добро настроение и ни припомня, че дори и най-лошото стечение на обстоятелствата има своите предимства.

А зайчетата? Зайчетата наистина са навсякъде.

Първата част от поредицата за приключенията на Лота се чета неусетно, защото читателя се потапя в тази чудна смесица от текст и илюстрации и сякаш сам става част от историята. Приключението си заслужава, не го изпускайте!

Видео със суперяките илюстрации на Даниела Кол може да видите тук.

[ + ]