fb
10, които...Специални

10 автори, за чиито книги ще приготвим лавиците и четците през 2015

3 мин.
kazuo-ishiguro

В първите дни на новата година вече предвкусваме книжните изкушения, които ни очакват през 2015. Ето най-интересните заглавия, които избрахме за вас от публикациите на BBC News и The Independent :

1. Казуо Ишигуро („Остатъкът от деня“, „Никога не ме оставяй) –   най-после нов роман на писателя след десетгодишна пауза! Действието на „The Buried Giant” се развива във Великобритания през Средновековието. Ишигуро е сред малкото автори с огромен комерсиален успех, които се ползват и с одобрението на критиците. Още по-радостно е, че книгата ще излезе и в България едновременно със световната премиера! Заслугата е на издателство „Лабиринт“.

franzen

Джонатан Франзен

2. Джонатан Франзен („Поправките“, „Свобода“) – вече писахме за предстоящия му роман „Purity”, в който млада жена се опитва да открие баща си.

3. Ан Тайлър („Вечеря в ресторант „Носталгия“, „Турист по неволя“) ще увенчае 50-годишната си писателска кариера с двадесетия си роман,„A Spool of Blue Thread“ – фамилна сага с място на действие Балтимор. В интервю пред BBC през 2013 г. писателката сподели, че това ще е последната й творба в този жанр.

4. Марио Варгас Льоса („Лудориите на лошото момиче“, „Леля Хулия и писачът“) – две години след публикуването си „The Discreet Hero“ най-сетне е преведен на английски език. Историята разказва за двама бизнесмени, единият от които е изнудван за пари от престъпна групировка, а другият бяга от децата си, които искат да го убият.

5. Ю Несбьо („Спасителят“„Снежният човек“, „Ловци на глави“ ) – очакваме новия му трилър „Blood On Snow“. В него главният герой Олав е самотен поръчков убиец, който получава задача от шефа си да убие собствената му жена, но се влюбва в нея.

6. Орхан Памук („Името ми е червен“, „Музеят на невинността“) – Нобеловият лауреат ще публикува нов роман за първи път от шест години. „A Strangeness in My Mind“ разказва историята на уличния продавач Мевлут и неговата приятелка. В годините между 1969-2012, прекарани по улиците на Истанбул, той става свидетел на промените в града, хората и Турция като цяло.

Orhan Pamuk

Орхан Памук

7. Луи де Берниер („Сеньор Виво и Наркобарона“) – „The Dust That Falls From Dreams“ идиличното детство на четири сестри по време на управлението на крал Едуард VII е последвано от апокалипсис, който ще сполети техния свят с навлизането в зрелостта.

 8. Джонатан Литъл („Доброжелателните“) – журналист по професия, Джонатан Литъл предава от горещите точки на планетата – Чечня, Босна, Конго. Новата му книга Syrian Notebooks: Inside the Homs Uprisingразказва за войната в Сирия.

9. Джанет Уинтърсън („Тежестта“, „Страстта“) ще участва в международен проект, посветен на Шекспировите пиеси, с преразказ на   „Зимна приказка“.

10. Завършваме с две биографии, които може би ще ви заинтригуват – нова биография на Стив Джобс по инициатива на семейството му, и биография на Луис Карол по случай 150 -годишнината от издаването на „Алиса в страната на чудесата“.

На заглавната снимка: Казуо Ишигуро, фотограф David Pearson/Alamy)