fb
10, които...Специални

10 интересни факта за Лий Чайлд, които може би не знаете

2 мин.

Той е един от най-успешните писатели в света. Всеки негов роман се превръща в бестселър, а най-известният му герой се нарежда сред емблемите в криминалния жанр. Разбира се, говорим за Лий Чайлд и култовия персонаж Джак Ричър. Споделяме с вас десет любопитни неща за живота и кариерата на британския автор, които може би не сте и подозирали!

1. Лий Чайлд е само псевдоним – истинското име на писателя е Джим Грант. Роден е през 1954 г. в Ковънтри, Англия и отрасва в Бирмингам.

2. Учи в същата гимназия като Дж. Р. Р. Толкин– „Кинг Едуард“, завършва право в Шефилд и 18 години работи като успешен телевизионен сценарист и продуцент.

3. Писателската му кариера се ражда с краха на телевизионната – на 43-годишна възраст е съкратен от британския телевизионен канал „Гранада“. Налага му се да започне работа в супермаркет, но вечер се отдава на писане.

4. Първият му роман „Място за убиване“ му носи моментален успех – става бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и печели две литературни награди. Още същата есен е преведен и издаден в десетки страни и Джак Ричър започва да трупа почитатели по цял свят.

5. И като споменахме класацията на „Ню Йорк Таймс“, всичките 23 истории за Джак Ричър се превръщат в бестселъри с челни позиции в нея. До първото място достигат 14, сред които и най-новият роман на Лий Чайлд „Минало време“ (изд. „Обсидиан“).

6. Като дете Лий Чайлд често се е биел с другите хлапета. Спомените му от онова време подхранват бойните сцени на Джак Ричър.

7. Някои от романите за Ричър са в първо лице, други – в трето. Лий Чайлд казва, че писането в първо лице му идва по-естествено, но при разказ в трето лице читателят може да става свидетел на събития, неизвестни за Ричър.

8. Чайлд описва работата по книгите си с „две крачки напред, една назад“. Всеки ден започва с редактирането на написаното през предишния и чак след това продължава нататък.

9. Любимата напитка на Лий Чайлд и Джак Ричър е тъмното кафе.

10. Предстои заснемането на телевизионен сериал по приключенията на Джак Ричър. Чайлд обяви, че Том Круз, който играе Ричър в два от филмите по поредицата, ще бъде заменен от друг актьор заради твърде ниския си ръст.

Снимка на публикацията: David Empson