fb
10, които...Специални

11 детективи, които ни запалиха по криминалетата

9 мин.

Решихме да съберем любимите детективи на екипа на едно място, за да отбележим подобаващо Седмицата на трилърите и криминалната литература в „Аз чета“. Постарахме се да опишем с какво са ни впечатлили и как са се настанили в сърцата ни и се надяваме, че след като прочетете написаното, поне един от тях ще се нареди и сред вашите фаворити!

 

1. Арман Гамаш

Инспектор Арман Гамаш е глътка свеж въздух в съвременните криминални романи. За разлика от повечето модерни детективи, главният инспектор на отдел „Убийства“ в канадската полиция няма тъмно минало, не е преследван от собствените си демони, уважаван е от екипа си, има прекрасно семейство, щастлив брак и не е алкохолик. В образа му има намигване към класическите следователи, особено Поаро. Неслучайно Луиз Пени е носителка на седем награди „Агата Кристи“. Гамаш обаче е много по-човечен, спокоен и просто симпатичен. Здравата логика и наблюдателността са основните му ресурси при търсенето на убиеца, но това, което приятно отличава Гамаш от множество литературни (а и реални) детективи е колко много разчита на екипа си.

 

2. Шерлок Холмс

Шерлок Холмс може и да дели короната на най-известния детектив в света с Поаро, но Холмс и Уотсън безспорно са най-известното дуо в криминалната литература (да не кажем в литературата изобщо). Холмс е гений във всеки смисъл на думата, а високият му интелект и изключителните му способности за логическа дедукция му разкриват света по начин, непонятен за обикновените хора. Освен това е надменен, самовлюбен, егоистичен и малко или много луд като всеки гений, което би го направило крайно неприятен и дразнещ герой, ако не беше толкова възхитително интересен. Уотсън е неизменно до него в ролята си на партньор, съквартирант, съветник и приятел и освен че води подробната хроника на приключенията на Холмс, която всъщност четем, добрият доктор чудесно балансира шантавата личност на детектива.

 

3. Джак Ричър

Джак Ричър не е типичен детектив, тъй като не е част от никаква организация, а съвсем самостоятелна единица. Бивш военен следовател, който  след напускането на армията (по мистериозни причини) скита по американските пътища единствено с дрехите на гърба си и с една четка за зъби. Ричър е очарователно мрачен и мистериозен, напомня за модерен Джеймс Бонд – ако Джеймс Бонд не носеше елегантни костюми, а дънки и тениска – и случаите му винаги включват красиви жени, безскрупулни престъпници и солидна доза екшън. Екранизацията по романа „Един изстрел“ от поредицата на Лий Чайлд за Джак Ричър също е доста сполучлива, макар заклетите фенове така и да не успяхме да преглътнем факта, че в книгите Ричър е висок два метра, а беше изигран именно от Том Круз.

 

4. Еркюл Поаро

В някои случаи няма нищо по-хубаво от класиката, а до ден днешен трудно се намира герой, който да може да свали Еркюл Поаро от пиедестала му на най-добър детектив.  Дребният мустакат белгиец, който обича хубавата кухня, е изключително колоритен образ. Нищо не убягва на проницателния му поглед и винаги успява да разреши и най-заплетените и объркващи случаи.

 

 

 

5. Мис Марпъл

Наглед безобидната Мис Марпъл е блага стара дама, която прекарва дните си в пиене на следобеден чай и срещи със свои приятелки. Тази стара дама обаче крие остър ум, който й помага при разрешаването на наглед невъзможни за разплитане случаи. Нейният безпогрешен усет е безценен помощник на полицията. Наистина не знаем дали харесвам повече Еркюл Поаро или Мис Марпъл.

 

 

 

6. Ким Стоун

Ким Стоун е инспектор от криминалните романи на британската писателка Анджела Марсънс. Съвсем наскоро се запознахме с нея в първата преведена на български книга от поредицата – „Сподавен писък“, и още след първите няколко глави тя се нареди сред любимите ни детективи. Спечели ни с хапливото си чувство за хумор, безапелационността, с която ръководи екипа си, и проницателността, с която разследва всяка улика. Тези нейни качества се отразяват и върху взаимоотношенията между останалите герои, протичането на случаите и цялостната атмосфера. Получава се един интересен баланс между криминалното, драматичното и забавното, за което най-голяма заслуга има главната героиня.

 

7. Корморан Страйк

Корморан Страйк от поредицата на Робърт Галбрейт не е от героите, в които се влюбваш веднага. Не е и от онези всесилни екшън герои-детективи-бивши шпиони-покорители на женски сърца, които сме свикнали да срещаме в много детективски поредици. Той не е перфектен в нито едно отношение, но колкото повече четем за него, толкова по-близък започваме да го усещаме. Житейските му битки и грешките, които не спира да повтаря, може би не са точно нашите, но е лесно да ги разберем и да почувстваме болката му. Понякога ни се иска да го спасим, друг път – да му се разкрещим. Телевизионната адаптация на романите само засили тези усещания и направи персонажа още по-реален в читателското ни съзнание. С нетърпение чакаме следващата възможност да избягаме заедно с него към поредното разследване.

 

8. Хари Хуле

Хари Хуле е герой от мрачните криминални трилъри от Ю Несбьо. Той също ни стана любимец заради непукизма си и непреклонността, с която разследва престъпленията, но и с безкрайната обич и моменти на нежност, на които ставаме свидетели при срещите със сестра му например. Цялостното впечатление за „лошо момче“ му отива, а бунтовете му срещу системата и индивидуализмът му ни карат тайничко да искаме да сме като него. Е, като изключим любовта към чашката, тежкия характер и постоянните нещастия в личния живот. Героят му се вписва идеално в кървавите криминални загадки, които норвежкият писател заплита.

 

 

9. Джейн Ризоли и Мора Айлс

Минава доста време, преди Джейн Ризоли и Мора Айлс да заформят успешното дуо, което познаваме от малкия екран. В първата книга на Тес Геритсън Ризоли дори не е главният детектив в разследването, но за наша радост този факт се променя в следващите романи. Тук идва моментът да отбележим, че героините от сериала и книги имат допирни точки по отношение на миналото си, работата и някои черти на характера, но като цяло са доста различни. В нашето съзнание образите им са оформени въз основа на книгите и доразвити със сериала. Докато романите дават много повече подробности за разследването и ни позволяват да видим двете в действие, адаптацията ни представя развитието на техните взаимоотношения. Постоянните им шеговити закачки, безкрайната приятелска обич и доверие се усещат много по-силно на екрана. Двете са и много различни, благодарение на което успяват да видят ясно, когато една от тях залита в грешна посока, и се допълват в работата. Накрая получаваме две силни, независими, интелигентни жени, които успешно разследват опасни престъпления, градят кариера и дори имат някакъв личен живот – как да не им се възхищаваш?

 

10. Темперънс Бренан

Темперънс Бренан е друга героиня, която също се е запечатала в съзнанието ни чрез комбинацията от книги и сериал, въпреки разликите между двете версии. Признаваме, че образът, който Емили Дешанел изгражда в „Кости“, ни спечели много по-бързо от персонажа, описан в романите на Кати Райкс. Нетипичното й отношение към хората често е възприемано за грубост, но се дължи по-скоро на начина, по който е възпитана и израснала. Той е довел и до известна липса на социални умения и разбиране на популярната култура и спецификите на човешкото общуване. Тези нейни странности я правят малко дразнещ, но и много интересен персонаж. Може би това, което ни грабна най-силно, беше фактът, че Бренан е ерудирана, интелигентна жена със сериозна професия, която отстоява своето място в един иначе мъжки свят със самоувереност, която впечатлява и вдъхновява.

 

11. Катрин Данс

Катрин Данс от романите на Джефри Дивър е една от първите жени детективи, с които сме се сблъсквали. И досега се впечатляваме от смелостта и прозорливостта, която Дивър й е отредил, въпреки че понякога е непостоянен в това свое решение и забелязваме несъответствия в поведението на героинята. В един момент тя вижда почти неоткриваеми детайли, в следващия пропуска нещо кристално ясно и попада в странни, опасни ситуации. Разбираме, че чрез тези моменти се създава известно напрежение, което поддържа очакването как ще бъде разрешен случаят, но е някак плоско и не съвпада с цялостния й образ. Като изключим това обаче, Катрин е доста находчив, отдаден на работата си професионалист. Може би образът й няма да издържи теста на времето, имайки предвид доста по-интересните дами, появяващи се на литературната сцена. Тя обаче ще си остане сред любимките ни, донякъде от сантименталност, донякъде от уважение, че беше сред първите, които разчупиха представата ни за детективите и въобще за ролята на жените, заемащи „мъжки“ професии.

 

Не пропускайте да разберете и кои трилъри и криминални романи препоръчва екипът на „Аз чета“ по повод тематичната ни седмица. А кои са вашите любими заглавия и герои?

[ + ]