fb
10, които...Специални

10 книги, които очакваме тази есен на световния пазар

3 мин.
10 knigi esenta

Лятото е към края си, но горещите четива се „пекат“ за есента. Надяваме се да  ви се намира все още достатъчно свободно време за четене, защото според литературния редактор на “Seattle Times” Мери Ан Гуин ни очакват интересни есенни месеци. Ние от своя страна се надяваме скоро да видим тези книги и на български.

Ето някои избрани заглавия от световния книжен пазар:

1. “Doctor Sleep” („Доктор Сън“) от Стивън Кинг (изд.Scribner) – Дан Торънс, момчето от „Сияние“,  вече е пораснало, но все така притежава свръхестествени способности и води битки с тъмната страна.

2. “Bridget Jones: Mad About the Boy” (“Бриджит Джоунс: Луда по момчето“) от Хелън Фидлинг – третата част на любимия британски чиклит.

3. “Songs of Willow Frost” („ Песни за замръзналата върба“) от Джейми Форд (изд. Ballantine) – действието се развива през 20-те и 30-те години на ХХ век в Сиатъл. Дванадесетгодишен сирак тръгва да търси майка си, след като я разпознава като красива певица в игрален филм.

4. “The Lowland” („Непривична земя“) от Джумпа Лахири (изд.Knopf) – това е вторият роман на писателката след „Името“. Двама братя, родени в Калкута в годините на разделение на Индия, поемат по различни пътища, когато единият емигрира в Америка, а другият се въвлича в радикално политическо движение. Книгата ще излезе съвсем скоро и на български, подготвена от „Жанет 45“.

5. “The Goldfinch” („Щиглецът“) от Дона Тарт (изд. Little, Brown) – авторката на „Тайната история“ и „Малкият приятел“ разказва за едно момче, което остава без родители и бива осиновено от семейството на богати приятели. То заживява в света на богатите, но обаче не принадлежи на света на богатите.

6. “MaddAddam” от Маргарет Атууд (изд. Nan A. Talese/Doubleday) – третата част на фантастичната антиутопия („Oryx and Crake”, “The Year of the Flood”)

За любителите на мемоарната и биографична литература ще представляват интерес новата книга на Джулиан Барнс и биографиите на трима известни писатели:

7. “Levels of Life” („Степени на живот“) от Джулиан Барнс  (изд. Knopf) – автобиографична книга, в която британският писател говори за неочакваната смърт на жена си и как се ориентира сред „географията на скръбта“.

8. “Norman Mailer: A Double Life” (“Норман Мейлър: Двоен живот”) от Дж. Майкъл Ленън (изд.Simon & Schuster). Официална биография на един от най-силните журналисти-писатели на ХХ век, която успява да обхване крайностите, обрисуващи живота и творчеството на Мейлър (Publishers Weekly).

9. “Ian Fleming: a Biography” (“Иън Флеминг: биография”) от Андрю Лисет (изд. St. Martin’s) – първата цялостна биография на създателя на Джеймс Бонд, който освен писател, е бил и агент на британското разузнаване.

10. „Salinger“ („Селинджър„) от Дейвид Шийлдс и  Шейн Салерно (изд. Simon & Schuster ) – най-новата биография на автора на „Спасителя в ръжта“, който прекарва последните си години в доброволно „отшелничество“, обещава да разкрие непознати до момента факти за автора. Книгата се появява заедно с филм, като работата по двата проекта обхваща общо 9 години.

[ + ]