fb
10, които...Специални

10 книги с неочакван край

5 мин.

Общоприето е, че неочакваният финал е запазена марка на детективските романи. Световната литература обаче подсказва, че съществува огромно количество книги от различни жанрове, след прочитането на които те още дълго живеят в теб и се питаш: „Как? Как въобще е възможно това?”

След тези наблюдения, руският сайт adme.ru предлага класация от 10 книги, развръзките на които не оставят равнодушен читателя. Приятната новина е, че книгите от впечатляващата
класация могат да бъдат намерени на български език, без последната – на американската актриса и писателка Фани Флаг.

1. Кърт Вонегът. „Сирените от Титан”

Kyrt Wonegyt, Sirenite ot TitanРанните романи на Вонегът са своего рода кутията на Пандора: никога не знаеш какво те чака вътре. „Сирените на Титан” е едновременно фантастика, сатира, притча за смисъла на живота и основните човешки ценности. Сюжетът изобилства от неочаквани обрати, а финалът предизвиква дори най-изкушения читател да скимти от удивление.

 

 

 

 

2. Чък Паланюк. „Невидими изчадия”

Chak PalanjukПаланюк пише „Невидими изчадия” дълго след „Боен клуб”. В началото книгата не се оценява високо, но днес е очевидно, че авторът е признат и добър във всичките си книги. Провокатор, който умее да шокира с откровеност и да създава абсолютно непредсказуеми развръзки. Сюжетът на „Невидими изчадия”, написан с кръвта на своя разказвач, не прави изключение.

 

 

 

 

3. Иън Макюън. „Изкупление”

Ian Maccjun, IzkuplenieЛиричен, проницателен роман за любовта и предателството, за творчеството и измамния живот, за това, как една постъпка може из корени да промени съдбата на няколко човека. Подрастващо момиче пише „хроника на изгубеното време”, по детски преосмисля събития от зрялата възраст. Финалът на драмата втрещява, изрива земята из под краката. Жесток и прекрасен едновременно.

 

 

 

 

4. Кристофър Прийст. „Престиж”

Kristofyr Prist. PrestigСъперничество на живот и смърт на двама илюзионисти от края на XIX в. хвърля своята сянка в наши дни. Спиритически сеанси, различни разказвачи, семейно проклятие, двойници, загубен бележник, безтелесни духове, къща с призраци, дяволски машини, телепортация и изобилие от
ужаси със специални ефекти от самия Никола Тесла. Книга-фокус, книга-илюзия. Престиж – това съвсем не е, каквото сте си помислили.

 

 

 

5. Марк Леви. „Къде си?”

Marc Levi. Kyde siКакво е нужно на човек, за да е щастлив? Способна ли е взаимната любов да устои на изпитанията на живота? Главните герои Филип и Сюзан биха могли да станат идеалната двойка, след като детското им приятелство прераства в сериозна любов, но някаква неведома сила принуждава момичето да бяга от семейното благополучие на край света.

 

 

 

 

6. Борис Акунин. „Азазел”

Boris Akunin. Azazel„Азазел” – първият роман от култовата поедица за необикновения детектив Ераст Фандорин. Той е едва на двадесет години, но е късметлия, безстрашен, благороден и привлекателен. Младият Ераст Петрович, служител в полицейско управление, разрешава крайно заплетено дело. Героят на Акунин е рязък и непредсказуем до самия край на романа.

 

 

 

7. Дафни дю Морие. „Ребека”

Dafni DjuMorie. Rebeka„Ребека” е не просто най-известният роман на Дафни дю Морие. Не просто книга, по която е заснет едноименния култов филм на Хичкок (1940, с два Оскара). Не просто история, положила стилистическите основи на всички „интелектуални трилъри”. „Ребека” е уникален роман. Страшен и прозрачен, простичък и елитен. Роман, който не те пуска до последната страница.

 

 

 

 

8. Йеин М. Бенкс. „Фабрика за буболечки”

Benks. Fabrica za bubolechkiЗапознайте се с шестнадесетгодишния Франк. Той е убил трима. Той – съвсем не е такъв, какъвто изглежда. Той – съвсем не е този, за който се мисли. Живее добре на остров, където се пазят „Жертвените стълбове”. В дом, на терасата на който ви очаква Фабриката за буболечки. Тази книга не е за хора със слаби нерви и ако все пак решите да я прочетете, нищо не ви подготвя за финала.

 

 

 

 

9. Агата Кристи. „Убийството на Роджър Акройд”

Agata Kristi. Ubijstvoto na Rodvyr AkrojdКогато държиш книга на лейди Агата, очакваш спокойното течение на класическия детективски роман, с проверен и по английски точен сюжет, и икономът да е убиец в края. Но Кристи не случайно е наречена „кралицата на детективите” – тя умее така да завърже основната линия, че разплитането й самостоятелно практически да е невъзможно.

 

 

 

 

10. Фани Флаг. „Welcome to the World, Baby Girl!”

Fannie Flagg, Welcome to the World, Baby GyrlСпоред adme.ru това е най-известната и обичана книга от читателите на Фани Флег. Историята е за успешната и силна Дени, която дълбоко в душата си остава самотно уплашено момиче, с прякор Бебето. Разбира се, всичко завършва с хепи енд. Но разрешаването на основната загадка превръща сюжета в истинска изненада.Fani Flag, pyrjeni zeleni domati

На българския читател Фани Флаг е позната от „Пържени зелени домати” (б.пр.)