fb
10, които...Специални

10 книги за България, с които да изпратиш лятото

5 мин.

Изобщо и не помисляй да казваш „Чао“ на лятото – гарантирам, че има поне още месец, в който можеш да се радваш на обилни слънчеви лъчи. Затова и предлагам да оползотвориш оставащите уикенди до края на лятото в приключенски пътувания из родината – за да я обикнеш още повече, разбира се.

Подборът на местата за посещение със сигурност не е лесен, но на помощ идват няколко страхотни книги, посветени именно на вълшебни кътчета от България. Ето и нашия списък с 10 книги, от които да черпиш вдъхновение за последните летни пътувания.

1a7d5ecac531008edcdffe65809c696c1. 50 места, които да посетите в България през 2015 г. Един чудесен независим проект от екипа на Peika.bg, който ни показва една доста непозната част от страната. Дизайнът е наистина впечатляващ, а напътствията за това как да стигнете до конкретните места са наистина безценни. Вече с нетърпение очаквам и предстоящото продължение с нови 50 кътчета, които да посетим през 2016-та.

2. 1000 страници България. Нещо средно между пътеводител, енциклопедия и пътепис – формат, който в края на 2013-та година нареди Румяна Николова и Николай Генов сред най-продаваните и награждавани автори у нас. Определено разходката ще е дълга и продължителна.

4619dacea122593feb1885fc2b3aafe43. България: природа, човек, цивилизации. Вторият голям проект на Румяна Николова и Николай Генов, посветен на България, е още по-мащабен и от предшественика си. Страниците този път са малко над 400, но сега са подкрепени с исторически материали на български и английски. Така че книгата определено е чудесен подарък за чуждестранни гости на страната. (Част от книгата можете да разгледате в електронен формат тук).

4. Водопадите в България. Фото пътеводителят на Иво Николов е сякаш книгата с най-добър онлайн маркетинг у нас – дълго време можехте да видите отзиви за нея почти навсякъде, а страницата й във Facebook вече наброява 80 хиляди последователи. Над 300 снимки от 60 уникални български водопада, както и още 40 по-малко познати, ще ви оставят наистина без дъх, а информацията за най-подходящото време за посещение определено ще помогне. (Част от книгата можете да разгледате в електронен формат тук).

5. Родопи – в търсене на корените. Този пътеводител е първа крачка към влюбването в този магичен регион – красив, пъстър и богат. В планината ще видиш много причини да останеш задълго – история, традиции, обичаи, непознати вълшебни места. А в книгата ще откриеш и конкретни поводи – от храната през културните особености, та чак и до конкретни кътчета в отделните градове. Достатъчно добре загатнати, за да ти се поиска да разбереш края на приказката сам.

kniga46. Фото пътеводител на Източни Родопи. И още една книга за Родопите, този път фотографска и посветена само на източната част от планината. Виолета Евтимова е събрала и подредила близо 400 снимки, които показват 60 туристически забележителности и ви развеждат из различни маршрути. А ако се престрашите да опитате някой от тях, непременно ни разкажете! (Част от книгата можете да разгледате в електронен формат тук).

7. Селата в България. Посоки за туризъм и култура. Кога за последен път посетихте някое село с цел туризъм? Много от забележителностите у нас всъщност се намират съвсем близо до малки населени места и им дават шанс да се развиват. Дали обаче това се случва? Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов посещават 39 български села, след което разказват за тях, предават местни легенди, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, правят интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българското село през годините.

8. Североизточна България – Гид за пътешественици. Интересен проект на хора, които обичат природата, ангажирани са с родния си край и искат да разкажат за него. Добра амалгама от етнография и история, ненатрапващо се продуктово позициониране и ангажиращи фотографии. Когато зачетеш за Северното Черноморие, за Добружда и Лудогорието, направо ти се приисква да се запътиш натам за разходка.

clocksmall19. Часовниковите кули в България и сградите с часовници в началото на XXI век. Темата на тази книга може да се струва нестандартна, но именно това я прави интересна. Авторът Ивайло Иванов си поставя задачата да снима всички същестуващи у нас часовникови кули – повече от 50 на брой, както и над 180 камбанарии и сгради с часовници, строени през последните няколко века. Резултатът е над 45 хил. пропътувани километра, както и този пътеводител с над 320 авторски илюстрации. Неотдавна изданието бе отличено с наградата „Най-добра книга в областта на туризма“ по време на международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.

10. 101 отбивки. Само няколко години след началото на блога „Отбивки“ Иван и Елина имат зад гърба си стотици публикации за посетени места, успешна изложба и повече от страхотна книга. Единият пише текстовете, другият запечатва момента с фотоапарат. А като резултат имате 101 места, в които определено можете да се влюбите от пръв поглед. Е, препоръчвам ви да хвърлите и втори, дори трети, но лично – като ги посетите.

Ако имате книга, която ви вдъхновява да пътувате из България, а сме я пропуснали, допълнете я в коментарите :)

[ + ]