fb
10, които...Специални

10 книги за лятото от Димитър Абрашев

4 мин.

Димитър Абрашев има дългогодишен опит в медиите. В Bulgaria ON AIR е от самия старт на телевизията, където започва със съдебното предаване „Темида“, а вече година е водещ на всекидневното актуално токшоу „Директно“. Носител е на десетки професионални награди, сред които „Българската Европа“, „Валя Крушкина“, годишната награда на Съюза на юристите, наградата на Върховния касационен съд, МВР и други.

С него даваме началото и на серията „10 книги за лятото“, в която популярни лица ще дават своите предложения за книги, които да четете през летните месеци. Вижте 10-те летни книги на Димитър Абрашев:

Бьорнстад“ на Фредрик Бакман
Не съм сред най-големите фенове на спорта, но амбициите на хората винаги са ме впечатлявали. Като корицата на тази книга. Различна е. А в книгата е събрана история за приятелството, за постигането на целите, на амбициите и за кариерата. Всъщност Швеция е страна, която винаги има с какво да те впечатли. Особено с литературата си – почитател съм от години.

Неграмотното момиче, което можеше да смята“ на Юнас Юнасон
Още малко шведски нотки. Роман, попаднал в няколко топ 100 за 2015 година. Чудесна за лятото. Юнасон събира в кориците на книгата братя, чернокожо момиче, най-големите политици на Швеция и камион с картофи. Хареса ми онази призма, през която можеш да се присмиваш на твърде сериозното.

Книга за смеха и забравата“ на Милан Кундера
Един от шедьоврите на Кундера. Сетих се за него, защото наскоро бях в Прага. Три думи са достатъчни – харакери, истории и игри на въображението.

Белканто“ на Ан Патчет
Първоначално книгата ме грабна с корица – страничен ефект от работата в телевизия. История за операта, политиката, спасението на сапунката и… нещата от живота. История, в която любовта винаги побеждава. Идеална за четиво на плажа.

Кратка история на времето“ от Стивън Хокинг
Теориите на Хокинг пленяват винаги. Наскоро дори четох негови прогнози за края на човечеството. И се сетих за „Кратка история на времето”. И не, това не е поредната “Теория за световна конспирация”. Хокинг отдавна се опитва да ни каже доста неща, които ние или се правим, че не искаме да чуем, или просто не ги разбираме.

Предимствата да бъдеш аутсайдер“ от Стивън Чбоски
Видях един коментар за „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ от Стивън Чбоски, в който авторът му казваше, че е чел книгата 23 пъти. Казах си: “Е чак пък 23, нека видим за какво става дума”. И установих, че имало за какво. Една книга, напипала много точно пулса на живота в гимназията, сред които в топ 3 са сексът, наркотиците и приятелите. И Rock-n-Roll има.

„Любовният сезон на търтеите“ от П.Г. Удхаус
Когато някой преди години ми спомена за „Любовният сезон на търтеите“, не го приех сериозно, най-вече заради заглавието. Обаче книгата на Сър Пелъм попадна в ръцете ми. „Дните си вървяха, нерешените проблеми ставаха все по-нерешими, а ураганните вихри – още по-ураганни”. Интересна гледна точка към една картина, от която цял живот се опитваме да се отдалечим.

Упадък и падение” от Ивлин Уо
Джордж Оруел определя Ивлин Уо като “толкова добър, колкото изобщо може да бъде един писател, без да бъде непоследователен” . А в “Упадък и падение” има доста сатира. Интересен поглед към британското висше общество през 20-те години на миналия век, направен чрез историята на теолог от Оксфорд.

Портретът на Дориан Грей” от Оскар Уайлд
“Човек трудно може да подбира съвсем точно враговете си. А сред моите врагове няма нито един глупак. Всички са достатъчно интелигентни и затова ме ценят”. Един цитат, който обяснява всичко за “Портретът на Дориан Грей”. Всъщност това е единственият роман на Оскар Уайлд. Към творчеството му преди време ме тласна една пиеса в театъра на Армията. Не знам дали “Колко е важно да бъдеш сериозен” е по-добра, но определено историята на Дориан е моят личен фаворит от творчеството на автора.

Трудно е да бъдеш Бог” от Аркадий и Борис Стругацки
Класиката “Трудно е да бъдеш Бог” е последното ми предложение. Аркадий и Борис впечатляват с опита си чрез научна фантастика да говорят за „онзи“ строй. Има защо Алексей Герман да направим филм със същото име. Горещо препоръчвам!

Гледайте Димитър Абрашев от понеделник до петък от 17,50 ч. по Bulgaria ON AIR. От 10 юли предаването „Директно“ ще бъде с нова визуална идентичност и ще насочи съдържанието си към регионалните истории – кореспондентите в страната ще разказват в репортажи човешки истории от различни градове, свързани с основната тема на предаването.