fb
10, които...Специални

10 книги за лятото от Лора Инджова

5 мин.

Работният ден на хиляди зрители започва с нея и колегата й Симеон – това е водещата на сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Лора Инджова. Тя беше един от посланиците на кампанията „Забавното четене“ миналата година, затова решихме, че нейните 10 книги за лятото ще са повече от интересни.

Ето ги и моите 10 с фокус към лятото – това е моето време, в което се опитвам да смогна с всичко онова, пазено за „десерт“ от читателското меню през годината. В случая препоръчвам книги, вече минали през ръцете и душата ми, всяка с траен отпечатък, въпреки времето и новите заглавия на тазгодишния книжен пазар.

1. „Аз още броя дните“ – Георги Бърдаров
Книга, която ме развълнува и държа в очакване до края. Очакване за сбъдването на една любов, успешното бягство от войната и заздравяване на раните от нея. Няма да спра да я препоръчвам и да споделям за нея. А още по-хубавото е усещането за гордост от таланта на съвременните български автори.

2. „Щастието е чаша чай с теб“ – Мамен Санчес
През лятото е чудесно човек да се запаси в куфара с една-две леки и приятни книги. Такава е „Щастието е чаша чай с теб“ на Мамен Санчес. Една романтична комедия с доза драматизъм. Великолепна история на пет дами, журналисти в испанско списание. Един истински романс (без любов не може) и много смях :)

Друга книга от категория „развлекателна“ и „лека“ (в хубавия смисъл на думата) е:

3. „Обяд в Париж“ – Елизабет Бард
Чудесен начин да опознаеш парижани – културата, езика, но и кулинарните им навици. Любов, мечти и мнооого пътешествия. Това накратко носи „Обяд в Париж“ :) особено под съпровода на морските вълни :)

4. „Човек на име Уве“ – Фредрик Бакман
Тази книга получих като подарък. Бях чувала много положителни отзиви и някак исках да премине всеобщото въодушевление по Уве, за да го допусна до себе си. Е, оказа се, че суперлативите бяха напълно заслужени! От Уве може да научим много – като това да бъдеш прям, но и както често е описван от литературните критици – да не се церемониш с нищо и никого. Когато получих тази книга, ми пожелаха да срещна един такъв човек като Уве. Все още се оглеждам, търсейки го.

5. „Любов“ – Елиф Шафак
Сред всички книги на Шафак („Дворецът на бълхите„, „Чест„, „Майстора на куполи“ и др. до десетия й роман, издаден у нас – „Трите дъщери на Ева„) най-мила и затрогваща остана „Любов„. Много пъти съм си задавала въпроса защо, а отговорът навярно е в докосването до магията на дервишите и техните вълшебни танци. И същевременно това не е просто един разказ за поета Руми или за една любовна история, а е пътеводител към смисъла на любовта в човешкото битие. Два коренно различни като епохи светове, преплетени с изключително литературно майсторство в едно. Звучи недостижимо като симбиоза, но романът на Елиф Шафак го постига!

zovat-na-kukuvitsata6. „Зовът на кукувицата“ и „Копринената буба“ – Робърт Галбрейт
Първиятте криминален роман на световноизвестната Дж.К.Роулинг, която този път се представя под псевдонима Робърт Галбрейт. Изненадващи обрати, мистерия, вълнуващ Корморан Страйк като главен герой и потапяне в атмосферата на Лондон. Ще открием и трилър, и сатира, но естествено и доза романтика. Миналата година излеззе и третият роман от поредицата – „В служба на злото„, но признавам си, все още не съм стигнала до него :)

7. „Лисицата“ на Галин Никифоров
Голямо чудене беше около тази книга, защото сякаш остана леко в сянка. Или поне това е моето впечатление, но с радост препоръчвам на всички. С тази книга ще се замислите за смисъла на живота. Смирение пред смъртта, обич, която имаме да даваме едни на други, и покой. В допълнение – една лисица, която знаела тайната за златното хапче „безсмъртието“, но отказала се от него. :)

8. „Осъзнат живот“ на Стивън Грос
Това е своеобразен отговор на въпроса – „Как изгубваме и намираме себе си?“. Докато четях книгата, се поставях в аналогични ситуации на пациентите на д-р Грос. Непрестанно в главата ми бяха режисирани сцени на моите действия и чувства, които биха се активирали при подобен проблем. Психоаналитична проза, казват литературните критици. Аз бих я определила като документална и детективска книга за мен самата, защото непрестанно търсех себе си, в героите и техните препятствия в живота. Мисля, че е полезно – нещо като психологична превенция :)

9. „Има ли места в рая?“ на Даян Шаер
Една книга за надеждата и мечтите. За един непознат свят – на война, на унищожаващи бомбардировки и хиляди изгубени животи. Сирия през погледа на Даян Шаер. Любовта като мотив на борбата за живот. Прочетете „Има ли места в рая?“, няма да съжалявате. Ще се докоснете до непознатите светове, които дори и медиите нямат този успех и сила да преразкажат.

10. „Аз преди теб“ на Джоджо Мойс
Ако ви се чете романтична, разтърсваща история, това е книгата, която трябва да вземете със себе си на морската ваканция. Въпреки екранизацията на книгата, съветвам ви – прочете преди да гледате! А продължението й „Аз след теб“ си заслужава още повече.

Насладете се на лятото! Четете с удоволствие и споделяйте слънчевите дни с любими хора!

[ + ]