fb
НовиниПо света

10 милиона добри читатели за „добри четива“ в Goodreads

1 мин.

goodreads-logoПотребителите на Goodreads са достигнали впечатляващата цифра от 10 милиона, стана ясно през тази седмица. Самият основател на социалната мрежа – Отис Чандлър, сподели радостната новина в блога на Goodreads с думите:

„Благодаря ви, че избрахте да прекарвате време с нас в Goodreads – да споделяте любовта си към книгите, да откривате нови идеи, да разказвате на приятелите си за това невероятно изживяване.“

С 10 милиона потребители, Goodreads има 360 милиона споделени книги и 20 000 групи, в които се дискутират различни жанрове, автори и произведения. Сред най-четените заглавия са „Хари Потър„, „Великият Гетсби„, „Шифърът на Леонардо“, „Здрач„, „Спасителят в ръжта„, „Гордост и предразсъдъци“. За първите четири години и половина от съществуването си Goodreads има 5 милиона потребители, за сметка на това броят на „добрите читатели“ се удвоява в следващите 15 месеца.

Платформата е създадена през 2006 г. Идеята се ражда в дневната на Отис и по онова време все още бъдещата му съпруга Елизабет (сватбата им през 2008-а беше истинско събитие в книжните среди, дори New York Times писа за нея). Те искрено вярват, че трябва да има достъпен начин човек да намира нови книги и да дискутира прочетеното. В крайна сметка го създават под формата на социална мрежа за четящи, а сайтът им постепенно добива популярност.