fb
10, които...

10 начина да бъдеш по-продуктивен читател

9 мин.

Книгите са страхотен източник на знание, но дали се възползваш на максимум от това, което четеш?

Голяма част от нещата, които прилагам в работата си, съм научила от книгите на най-добрите автори в сферата на продуктивността, управлението на времето, целите и проектите. През годините се сдобих и с арсенал от тактики, трикове и инструменти, които ми позволяват да извлека най-полезното от всяко четиво. Споделям ги и с теб, с надеждата да ти спестя време и нерви и да те превърна в суперпродуктивен читател.

 

1. Планирай четенето

Имаш ли план за основните задачи в работата си? А знаеш ли, че планирането е особено полезно и по отношение на четенето?

Отдели време да помислиш какви знания ти липсват и ти е необходимо (или просто интересно) да придобиеш през следващия месец или тримесечие (в зависимост от бързината на четенето ти и колко свободно време имаш за целта). Запиши си темите и нещата, които искаш да научиш. След това потърси книги, които разглеждат съответните теми, и запиши заглавието на поне една относно всяка тема от плана ти. Ето че вече имаш първия си план за четене.

 

2. Сговорна дружина… хубави книги чете

Чудиш се какви книги да включиш в плана за четене? Разпитай приятели дали наскоро са чели нещо интересно по темите, които те интересуват. Ако придобиеш навика да питаш хората край теб за книжни препоръки, ще намериш истински съкровища много по-бързо и лесно, отколкото ако самостоятелно тестваш на принципа „проба и грешка“, особено в нова за теб сфера. Аз толкова редовно питам приятели за препоръки, че те вече сами ми предлагат книги, когато им споделя за проблем или предизвикателство, с което се боря в момента. По този начин съм намерила някои от най-полезните издания, които някога съм чела – не само свързани с работата ми, а и с личния живот и здравето.

Чудиш се защо този трик работи толкова добре? От една страна, околните често виждат неща, които ние самите не забелязваме у себе си, и могат да ни насочат както към проблем, който не сме установили, така и към неговото решение под формата на книга. От друга страна, близките ни може да се притесняват да ни дадат директен съвет, дори и да виждат как биха могли да ни помогнат. Когато ни препоръчат книга, всъщност човекът, който съветва, е нейният автор – подобно на начина, по който понякога предпочитаме да „кажем“ нещо на някого, като му пуснем песен, вместо със собствените си думи.

 

3. Facebook невинаги пречи на четенето

Дори напротив – в много читателски групи можеш да получиш също толкова ценни препоръки за книги или да обсъдиш прочетеното.

Ако още нямаш любима Facebook група за книги, ето няколко предложения:

  • Какво четеш… – може би най-голямата група за книги и четене на български език
  • Клуб на четящите – за четящите класика и съвременна литература, които желаят да обсъдят или споделят впечатления. Тук ще намериш откъси, интересни факти за писатели и поети, и препоръки за интересни четива
  • Чета и трупам лавици с книги – интересна и активна група с препоръки, редовни дискусии и книжни предизвикателства
  • Най-хубавото от книгите – група за избрани цитати и ревюта. Можеш да си харесаш някое четиво както по отзивите, така и според откъсите, които останалите членове споделят
  • Книгата, която чета с Ина Симеонова – Ина редовно чете книги онлайн на глас в помощ на незрящите и за удоволствие на всички, които обичат някой да им чете. В нейната група можеш да чуеш какво чете Ина, да намериш интересно предложение или просто да си пишеш с нея.

 

4. Социалната мрежа на четящите хора

Още едно място онлайн, където можеш да намериш много ценна информация, препоръки за книги и интересни дискусии, е Goodreads.com – социалната мрежа на четящите хора. Регистрацията е бърза и лесна, а след нея можеш да стартираш ударно, като видиш кои от приятелите ти в останалите популярни социални мрежи са и в Goodreads.

 

5. Намери любимия си формат

Споровете „за“ и „против“ електронните книги ме забавляват отдавна, но едва наскоро се замислих, че форматът може да повлияе значително върху начина, по който възприемаш и запомняш информацията от прочетеното.

Ако очакваш да ти препоръчам най-добрия формат, вероятно ще те разочаровам: той е различен за всеки читател. Мога да те посъветвам да опиташ четенето на хартия, на електронен носител (като имаш предвид, че усещането е различно при четене на екрана на компютър, телефон, таблет и електронен четец) и слушането на аудиокниги, и да наблюдаваш какво се случва. При кой от вариантите ти е най-приятно? Кой ти е най-удобен и се вписва най-добре в ежедневието ти? Усещаш ли, че има формат, от който запомняш най-добре? Ако си фанатик на тема продуктивност като мен, може и да засечеш колко време ти отнема четенето (или слушането) в различни формати.

Човек с книга на хамак

6. Четене с цел и четене за отмора

Преди известно време се оплаках на треньора си във фитнеса, че напоследък не се наспивам добре и това се отразява на резултатите ми. Изненадах се, че един от първите въпроси, които той ми зададе, беше: „Какво четеш вечер преди сън?“. Тогава имах една камара книги, свързани с работата ми, които си бях поставила за цел да прочета до определена дата. Той ми каза, че ако чета за маркетинг и бизнес стратегии преди лягане, няма как мозъкът ми да се отпусне и да спя дълбоко и качествено.

Оттогава винаги чета минимум по две книги едновременно: една „по работа“ и една за почивка. През работните дни четивата ми са на тема продуктивност и бизнес, а вечер и през уикенда преминавам към художествена литература. Оказа се, че подобно разделение на четенето е отличен начин както да запомня по-добре фактите, полезни за работата ми, така и да си почина по-качествено. Опитай го и ти поне за месец и виж какви резултати ще ти даде.

 

7. Време за фокусирано четене

Ако четеш не просто за забавление, а за да научиш и запомниш нещо, ще ти се получи най-добре, ако гледаш на четенето като на сериозна задача.

Когато в работата трябва да свършиш нещо, което изисква концентрация, вероятно си отделяш време за него, през което никой да не те прекъсва и да работиш спокойно на тишина. Отнасяй се по същия начин и към времето си за четене. Седни удобно, в тиха стая или със съвсем лека музика без текст, която няма да те разсейва, и… чети, без да правиш нищо друго.

 

8. Цели за четене

Ще увеличиш многократно ползата от всяка книга, която четеш, ако си поставяш цели, свързани с нея. Преди да я започнеш, помисли какви нови знания или умения искаш да придобиеш, след като я завършиш. Запиши целите си, така че да можеш да ги проследяваш, докато четеш, както и след като приключиш книгата. Този подход помага по-лесно да видиш онези части от текста, които отговарят точно на твоя въпрос или проблем, защото мозъкът ти е предварително настроен да ги търси. Освен това по този начин по-лесно и бързо ще забележиш, ако книгата не отговаря на целта ти, и ти помага да решиш дали си струва да я четеш до края.

 

Книга и четящ човек с химикалка

9. Води си бележки

Дръж близо до себе си голям лист хартия или тефтер, докато четеш. Ако попаднеш на нещо особено интересно или важно, препиши го. Ако по време на четенето ти дойде идея, запиши я. Води си всякакви бележки, които биха ти помогнали да запомниш прочетеното и да приложиш наученото от книгата.

Ако четеш на хартия, може и да отбелязваш интересни или важни за теб места в книгата, но ти препоръчвам и да преписваш това, което държиш да запомниш – и то на хартия, а не в електронно устройство. Когато изпишеш дадена информация собственоръчно, я запомняш по-добре, отколкото ако я подчертаеш или ако я запишеш в таблета.

 

10. Само най-важното

Чудиш се дали си струва да прочетеш някоя книга? Нямаш никакво време за четене? Започнал си книга, която наистина искаш да прочетеш, но ти върви бавно и трудно?

Съществуват приложения за телефона и таблета ти, които резюмират само най-важното от голям брой популярни нехудожествени книги (на английски език) и ти го предоставят под формата на кратко четиво или аудиозапис. С тези приложения ще научиш ключовите точки от всяка книга от библиотеките им за 15 до 30 минути.

Две от най-популярните приложения от този тип са Blinkist и getAbstract. И двете имат богати библиотеки, съдържащи няколко хиляди от най-популярните четива.

Пожелавам ти продуктивно четене!

Снимка на публикацията: Bruce Mars