fb
@-книгиАудиокниги

Аудиокнигите бележат впечатляващ ръст, стана ясно на Лондонския панаир на книгата 2019

2 мин.

Аудиокнигите са най-бързо развиващият се книжен формат – през 2018 г. те са отбелязали ръст от 13%, предава The Bookseller. Резултатите в сравнение с 2014 г. са още по-впечатляващи – с 87% е нараснала популярността на ауидоформата. Тази статистика беше обявена на ежегодната конференция за иновации в областта на книгоиздаването Quantum Conference, която традиционно се провежда в рамките на протичащия понастоящем Лондонски панаир на книгата.

Аудиокнигите вече обхващат 5% от всички покупки на книги и дялът им в художествения сектор е нараснал двойно. Младите мъже са най-активните им потребители, а 40% от продажбите са осъществени чрез абонаментни модели.

Джак Томас, директор на Лондонския панаир на книгата, коментира:

В момента има толкова много причини да се вълнуваме за книжния пазар във Великобритания. Аудиоформатът е една от най-значимите истории за успеха в книгоиздаването през последните пет години и удивителният им растеж очевидно не показва никакви признаци на затихване.

На конференцията стана ясно още, че през 2018 г. пазарът на печатни книги е запазил стабилността си и обемът на продукцията му се е увеличил с 3%. Отделни сектори от книжната индустрия са претърпели значителен растеж. Един от тях е нехудожественият, като заглавията на политическа тематика са най-бързо развиващата се категория с впечатляващите 170% ръст и увеличение от 1.8 милиона в обема на продукцията. Нехудожествените заглавия за деца пък бележат ръст от 30% с 590 000 повече продадени копия в сравнение с 2017 г.

Още гледни точки към аудиокнигите, изразени по време на Лондонския панаир на книгата, можете да гледате тук: