fb
10, които...Специални

Amazon обобщи своите 10 най-купувани книги за 2013-та

7 мин.

След като миналата година еротичните романи бяха на върха при продажбите на книги за възрастни в Amazon, тази година подредбата е малко по-разнообразна. И все пак изпълнена с няколко трилъра и много малко бизнес книги. Списъкът, съставен от най-големия онлайн магазин в света, включва книги само първо издание, които освен книжно тяло, имат версия и за Kindle. Хубавото е, че част от книгите вече са издадени и у нас. Вижте списъка:

Inferno Dan Brown1.  Inferno („Ад“) на Дан Браун, издадена у нас от ИК„Бард”

В своите блокбъстъри Шифърът на Леонардо, Шестото клеймо и Изгубеният символ, Дан Браун майсторски смесва история, изкуство, загадки и символи. В новия си трилър „Ад“ Браун се завръща към своите елементи и създава роман с най-високите залози към днешна дата.

В сърцето на Италия, харвардският професор по символика Робърт Лангдън, е потопен в мъчителен свят, центриран върху един от най-устойчивите и мистериозни литературни шедьоври – „Ад” на Данте Алигиери.

На този фон Лангдън се бори срещу смразяващ противник и гениални гатанки, които го притеглят към пейзажа на класическото изкуство, тайни галерии и футуристичната наука. Следвайки нарисуваната от Дантевия мрак епична поема, Лангдън бърза да намери отговори и да реши на кого да вярва… преди светът да бъде безвъзвратно променен.

Вижте ревютата за книгата в „Аз чета“ от Пепи Петрова и Алекс Кръстев

And the Mountains Echoed2. And the Mountains Echoed (А планините ехтяха), Халед Хосейни, издадена у нас от изд. „Обсидиан”

Незабравим роман за намирането на изгубеното парче от себе си в някой друг.

Халед Хосейни, номер 1 автор според Ню Йорк Таймс – автор на бетселърите Ловецът на хвърчила и Хиляди сияйни слънца, в новия си роман пише за това как обичаме, как се грижим един за друг и как изборите ни резонират през поколения. В тази приказка, въртяща се не само около родители и деца, но и около братя и сестри, братовчеди и приятели, Хосейни изследва много от подходите в родителското възпитание, подкрепа, наранявания, предателства, почит и жертване на един за друг. За случаи, в които често се изненадваме от постъпките на най-близките си хора в съдбовни моменти.

Следвайки героите и разклоненията на техните житейски пътища, избори, любов по света – от Кабул до Париж, Сан Франциско и гръцкия остров Тинос – историята постепенно се разклонява, разраства се, става по-вълнуваща и силна с всяка страница.

Вижте и нашето ревю за романа тук.

The Cuckoo’s Calling3. The Cuckoo’s Calling („Зовът на кукувицата“)Робърт Галбрейт, която ще бъде издадена у нас от ИК „Колибри“ през 2014 г.

The Cuckoo’s Calling е криминален роман от Джоан К. Роулинг, публикуван под мъжкия псевдоним Робърт Галбрейт. Брилятна мистерия с класически подход: детективът Кoрморан Страйк разследва убийството на супермодел.

След като изгубва крака си от мина в Афганистан, Страйк е едва оцеляващ като частен детектив. Практиката му се свежда до един клиент, а кредиторите го притискат. Освен това се е разделил с дългогодишната си приятелка и живее в офиса си.

Историята започва, когато Джон Бристоу влиза през вратата на детектива с невероятна история: неговата сестра, легендарния супермодел Лула Ландри, позната сред своите приятели като Cuckoo, няколко месеца по-рано умира. Полицията определя смъртта ?и като самоубийство, но Джон отказва да повярва. Случаят въвлича Страйк в света на мултимилионери, красавици, рок звезди гаджета и отчаяни дизайнери.  Запознава се с всеки вариант на удоволствие, измами, съблазняване и заблуди.

Тhe husbadn's secret4. The Husband’s Secret, Лейн Мориарти

В сърцето на The Husband’s Secret на Лейн Мориарти е едно писмо, което не е предназначено да се чете.

Моя скъпа Сесилия, ако четеш това, аз съм мъртъв… Представете си, че вашият съпруг Ви пише писмо, което да бъде отворено след неговата смърт. Представете си също, че това писмо съдържа най-дълбоката му, мрачна тайна – нещо с възможност да разруши не просто вашия съвместен живот, но животът на други. Представете си след това, че се натъкнете на това писмо, докато Вашият съпруг е още жив ….

Lean In5. Lean In: Women, Work, and the Will to Lead, Шерил Сандбърг
Тридесет години след като жените са 50% от завършилите колеж в САЩ, мъжете все още държат  по-голяма част от лидерските позиции в управлението и индустрията. Това означава, че гласът на жените не се чува равностойно при вземането на решения за най-важната част от живота им.

В Lean In Шерил Сандбърг изследва защо прогресът на жените в достигането на лидерски роли е в застой, обяснява първопричините и предлага убедителни, разумни решения за овластяване на жените и достигането на техния пълен потенциал.

Lean In излиза и на български език в следващите месеци. Ревюто на Алекс за книгата можете да прочетете тук.

The Hit6. The Hit, Дейвид Балдачи

Дейвид Балдачи е номер 1 бетселър автор и един от най-известните световни писатели. Един от най-четените разказвачи. Той идва с най-сензационния си роман през тази година: The Hit.

Роби е майстор на убийствата. Висококвалифициран убиец, той е призован от правителството на САЩ да елиминира най-лошите от най-лошите врагове на страната, чудовища, които нараняват несметен брой невинни жертви.

Sycamore Row7. Sycamore Row, Джон Гришам

Време да убиваш на Гришам е един от най-популярните романи на нашето време. Сега ние се връщаме към известния съд в Клантън като Джейк Бриганс, въвлечен в яростен съдебен процес, където ще се изложат стари расови напрежения и окръг Форд ще е принуден да се изправи срещу мъчителната си история.

В Sycamore Row Джон Гришам се връща към средата и покоряващите герои от установяването си като любим американски писател. Тук, в неговия безапелационен и вълнуващ роман, е мощното свидетелство за Гришам като майстор на правния трилър, близо двадесет и пет години след публикуването на Време да убиваш.

Entwined with You8. Entwined with You (Опиянена от теб), Силвия Дей, издадена у нас от „Софпрес“

Опиянена от теб, третата част от „Кросфайър” на Силвия Дей, е световното феноменално продължение за Ева и Гидиън, които се изправят срещу демоните от тяхното минало и приемат последствията от своите натрапчиви желания.

„От момента, в който пътищата ни с Гидиън се пресякоха, разпознавам нещо в него, от което се нуждая. Нещо, срещу което не мога да се съпротивлявам. Видях опасностите и наранената му душа – толкова много като моята. Бях привлечена към нея. Нуждая се от него като сигурност, нуждая се моето сърце да бие.“

Лий Чайлд - Не се връщай9. Never Go Back: A Jack Richard Novel („Не се връщай„) на Лий Чайлд, издадена у нас от „Обсидиан“

Лий Чайлд е отново сред авторите Номер 1 на New York Times. Бившият военен полицай Джак Ричър го прави по целия път от заснежената Южна Дакота до дестинация в североизточна Вирджиния, близо до Вашингтон: до щаба на старото си поделение, 110-та специална част. Защото старата каменна сграда е най-близката представа за дом, която някога е имал.

The Storyteller10. „The Storyteller“, Джоди Пико 

Сейдж Сингър е пекар. Тя работи през нощта, приготвя хлябовете и сладкишите за през деня, опитвайки се да избяга от самотата в реалността, от лошите спомени и сянката от смъртта на майка й. Тогава Йозеф Вебер, възрастен мъж от групата за подкрепа на скърбящите Сейдж, започва да се спира пред пекарната в опит да завърже приятелски отношения. Отчаяни от своите различия, те виждат един в друг скритите белези, които другите не могат. Двамата стават спътници. Всичко обаче се променя един ден …

В този почтен роман, Джоди Пикот успешно изследва разстоянията, които ние поставяме, за да предпазим семействата си и да се погрижим миналото да не диктува бъдещето.