fb
10, които...Специални

10 неща, които не знаем за поредицата “Подземните хроники” на Сюзан Колинс

2 мин.

Advertorial

Всяка книга има своите кътчета, които често остават незабелязани дори и от силно запалените читатели. Тези детайли често обаче ни подсказват много неща за миналото на героите и историята, техния характер или бъдещето развитие на книгата/поредицата. В настоящия материал проследяваме 10 такива детайлни кътчета от поредицата „Подземни хроники„, които със сигурност ще ви провокират да прочетете книгите, ако още не сте ;)

1. Всички мишки, които се споменават в „Хрониките“, носят имена, свързани с математиката.

2. Всички прилепи в поредицата носят имена на герои и богове от древногръцката митология.

3. Фамилното име на Грегор не се споменава никъде в поредицата

4. Докато сме на темата за имената – близнаците Джудит и Хамнет и сестра им Сузана носят имената на три от децата на Шекспир.

5. Първата подземна станция на метрото в Ню Йорк, където живеят Грегор и семейството му, е открита през 1904г.

6. В Ню Йорк има над 4000 улични търговци на храна – те предлагат огромно разнообразие от вкусотии: тако, класически хотдог, претцели, фалафел, дюнери и още много, много видове.

7. Сентрал Парк, където се намира един от входовете за Подземната страна, е с площ по-голяма от тази на Монако.

8. Сентрал Парк е първият обществен парк в САЩ и от 1908г. насам се е появявал във над 300 филма, превръщайки се в най-снимания парк в света.

9. Бащата на Сюзан Колинс е военен и й е бил консултант относно бойните стратегии и военни съюзи, описани в книгите

10. Макар според много от феновете в четвъртата книга от поредицата Подземните хроники да има много препратки към Холкоста, други смятат, че името на Гибелния – Перлено кожухче или Perlpelt на английски е – е аналогия с името на дикатора Пол Пот.

www.AzCheta.com благодари на преводача на поредицата Деница Райкова, че ни позволи да използваме част от проучванията й за тази статия. 

В сайта ще откриете ревюта за първите три книги от поредицата „Подземните хроники“ – „Грегор Горноземеца„, „Грегор и гибелното пророчество“ и „Грегор и проклятието на топлокръвните“ . Очаквайте скоро ревю на четвъртата част „Грегор и тайните знаци“. Участвайте в играта на издателство Екслибрис и може да спечелите книга по избор от каталога им.

[ + ]