fb
10, които...Специални

10 неща, които ще научите от лятната стажантска програма на „Аз чета“

8 мин.

По време на лятната стажантска програма на „Аз чета” всички участници получават възможност да развият умения за писане на журналистически текстове, рецензии, интервюта. Стажът обаче е много повече от обучителен курс. За всеки, който обича книгите, тези два месеца са шанс да навлезе в дебрите на книжния свят, да разбере повече за пътя от идеята до книгата и активно да участва в процеса по осъществяването на различни книжни чудеса. А накрая има голяма вероятност да не иска да си тръгне.

Част от участниците в стажантската програмата през 2016 година, които след това избраха да останат в екипа на „Аз чета”, споделят на какво ги е научил и с какво ги е омагьосал летният стаж.

Емилия

1.Как да пишеш текстове, с които да се гордееш
Формулата за писане на хубави текстове наистина съществува, но все пак някой с опит трябва да ти я каже. В екипа на „Аз чета” открих безценни наставници в пътя към създаването на идеалния текст, които с готовност споделиха с мен проверени техники. Получих отговорите на безброй въпроси, които ме тревожеха – как да грабна вниманието на читателя, кое е важно и кое не, как се формулира това или онова, как да пиша в различни жанрове, без да губя себе си, и много други. Като феи орисници, хората зад „Аз чета” ме подкрепиха по осеяния с препятствия маршрут към изграждането на моя специален собствен стил и до днес ме окуражават да го развивам и усъвършенствам.

2. Как да се справиш с динамиката в света на книгите
В света на книгите постоянно нещо се случва – премиери, кампании, конкурси, срещи, филмови адаптации… Това дълго време ми се струваше главозамайващо и безкрайно объркващо. По време на стажа се научих как да се ориентирам в тази вихрушка от информация. Развих усет кое е важно и трябва да бъде споделено с аудиторията и кое е излишно, на кои източници да се доверявам и как с лекота да съм в крак със събитията. Вдъхнових се да чета повече, да търся нови източници и да впрегна креативността си. Щом веднъж разбрах динамиката на света на книгите, вече няма нищо на пътя ми към щастливо пребиваване в него.

3. Как да си отговорен спрямо себе си и екипа
Този стаж, както и всяко друго нещо в живота, може да бъде това, което сам направиш от него. Дали ще запретнеш ръкави, наостриш уши и попиеш цялото знание, което ще ти бъде предоставено, зависи от теб. Важно е да разбереш, че правиш това за себе си и наставниците ще са там да ти помагат, а не да те карат или принуждават. Още щом получих потвърждението, че съм одобрена, осъзнах, че не всеки ден имам възможност да черпя знание от екипа на най-големия сайт за книги и четене у нас и трябва да взема максимума от нея. Това, че стажът е дистанционен, за мен беше не само удобно, но се превърна и в причина да стана много по-организирана и отговорна.

Цветомила

4. Как да намираш време за нещата, които те вдъхновяват
Кандидатствах за лятната стажантска програма, въпреки че имах работа на пълен работен ден и ясно осъзнавах, че ако ме изберат, ще трябва някак да съчетавам и двете. В същото време изобщо не се съмнявах, че искам да бъда част всичко, което „Аз чета” създават. Стажантската програма е неприсъствена, което ме улесни, но въпреки това се изискваше добро планиране на времето и творене във всяка свободна минута. Този аспект от стажа ми беше много полезен, от една страна, защото така развих умението да управлявам времето си, а от друга, защото ми доказа, че когато правиш нещо със страст, когато имаш цел, работата всъщност те зарежда с енергия.

5. Как да се справяш с липсата на вдъхновение
Често липсата на „муза” прави писателския процес много труден, но по време на стажа си се научих, че понякога вдъхновението идва с писането. Това осъзнаване ми помогна да преборя и вечно съмняващата се перфекционистка в себе си. Макар че продължавам да отлагам някои ревюта, докато не „почувствам, че са готови” да ги покажа, работата в „Аз чета” редовно ми припомня, че „завършената добра работа е за предпочитане пред несвършената перфектна работа”. В същото време, обратната връзка от редакторите беше и все още е изключително полезна за шлифоването на писателските ми умения.

6. Как да преоткриваш магията на непознатите жанрове и автори
Моят стаж беше свързан основно със сайта www.detskiknigi.com. Харесвам янг адълт романите, но около стажа трябваше да следя новини и за непознати за мен детски книги, автори, илюстратори и постепенно преоткрих магията на литературата за деца. Припомних си колко забавни могат да бъдат тези истории и колко много мъдрост може да откриете само в няколко кратки изречения. Освен книгите, има и множество полезни съвети за родители, събития за насърчаване на четенето сред децата, и други инициативи, които са прекрасни, но изобщо нямаше да им обърна внимание, ако се бях ограничила само до стиловете и авторите, които обикновено чета.

Таня

7. Как да говориш за книгите, които (не)обичаш.
Част от стажантската програма е писането на собствени ревюта върху книгите, които четем. За мен това е прекрасна възможност да споделя с читателите моето собствено мнение и да ги насоча към конкретно четиво. Приятна, но и отговорна задача. Колко от сюжета да издам? Колко личен да е текстът? Как да не прекаля с хвалебствията или пък как да изкажа градивна критика? Още по-трудно става, когато трябва да пишеш за книги, които не са ти харесали, но в същото време искаш да останеш обективен. Хубавото ревю е въпрос на баланс и по време на стажа получих много съвети за това как да развия своя собствен стил и да обсъждам прочетените книги все по-добре.

Ива

8. Как да се учиш и развиваш постоянно
Сега, като погледна първите материали, които написах по време на стажа, се чудя какво съм си мислела… Но още помня колко много се гордеех с тях тогава. Мислех си, че са прекрасни и никога няма да напиша по-добро ревю. Това не е така. С течение на времето всеки от нас развива уменията си и текстовете му се усъвършенстват заедно с него. Всички от екипа са готови да помогнат със съвет и напътствия, когато се затрудниш и това прави работата много по-лесна и приятна, а крайният резултат по-добър.

9. Как работи една професионално направена онлайн медия
Винаги ми е било интересно как онлайн медиите се поддържат, какво мотивира екипите им, както и самата организация на процеса по създаване на материали за една такава медия. Преди да кандидатствам за стажа на “Аз чета”, се възхищавах на професионализма, с който сайтът се отличава. Екипът е като едно голямо семейство и прави всичко, за да даде на читателите си възможно най-доброто, и за мен е удоволствие да работя заедно с тях и да ги подкрепям в тази задача.

10. Как да следиш международни новини за книги и книгоиздаване
Нямах навика да следя чуждестранни източници, що се отнася до книги и книгоиздаване. Бях свикнала да разчитам някой друг да направи преди мен селекция на важните новини и интересните статии и да ги преведе на български. Спомням си, че първата ми задача, свързана със стажа, беше именно намирането на достатъчно значима новина, която все още не е публикувана в сайта. Бях ужасена, защото никога не ми се беше налагало и не знаех къде да търся, кои са водещите информационни източници. С времето обаче свикнах да го правя и ставах все по-добра в пресяването на информация – умение, което и днес продължава да ми е много полезно, и то не само в света на книгите.

Ако и вие искате да научите повече за света на книгите и да развиете различни умения, докато работите с готини и мотивирани хора, кандидатствайте за лятната стажантска програма на „Аз чета“ до 10 юни, като изпратите актуално CV, мотивационно писмо, ревю на любимата си книга, линкове към Goodreads профила ви и блог (ако имате, разбира се), както и описание на асоциацията ви с “Аз чета” в 5 изречения на alex@azcheta.com.