fb
Книги и киноСпециални

10 от най-вълнуващите филми по книги от кино-литературния фестивал „Cinelibri”

5 мин.

Третото издание на международния кино-литературен фестивал „Cinelibri” – „триумф на светлината, образите и звуците“ – ще се проведе в периода 11-22 октомври, в дванайсет български града. „Аз чета“ е медиен партньор на събитието, включващо 32 киноадаптации по литературни творби от различни жанрове, повечето създадени през последните две години.

Идеята да се отбележи връзката между литературата и киното е на Жаклин Вагенщайн, която през 2015 г. събра за първи път световноизвестни артисти и почитатели на четенето и филмовото изкуство. И тази година интересът от страна на български и международни медии е забележителен, а целта на фестивала е да отличи филмовите продукции, които отразяват качествено и правдиво съответните литературни произведения. Със задачата ще се заеме международно жури от признати професионалисти от различни области, свързани с киното.

Освен самите филмови прожекции, паралелната програма на фестивала ще включва още представяния на гостуващи творци, уъркшопи, пърформанси, хепънинги, коктейли, дискусии с участието на киноексперти и литературни критици и др.

Цялата програма на фестивала може да видите тук, а ние ви представяме 10 от най-интригуващите (според нас) филмови адаптации:

1. „По действителен случай“ – психологически трилър с режисьор Роман Полански, базиран на едноименния роман на Делфин дьо Виган. Писателката разказва за трудния период в живота ѝ, в който навлиза вманиачена по нея почитателка. Докъде стига тази истинска история и докъде въображението на Полански – ще разбере само този, който гледа филма, с който ще бъде открит фестивалът „Cinelibri” на 11 октомври.

2. „Вечерята“ – филмът от 2017 г. с участието на Ричърд Гиър е създаден по едноименния роман на Херман Кох, считан за шедьовър в жанра на психологическия трилър. По романа има снимана нидерландска версия, а холивудското произведение, което ще видим у нас, е по сценарий и режисура на Орен Муверман.

3. „Изгубеният град Z“ – дългоочакваната екранизация по дебютния роман на журналиста Дейвид Гран разказва истинската история на археолога и откривател Пърси Фосет. Той изчезва през 1925 г. по време на експедиция, търсеща древен град в долините на Амазонка. Режисьор и сценарист на отличения с куп награди филм от 2016 г. е Джеймс Грей, а в главните роли ще видим Чарли Хънам, Робърт Патисън и Сиена Милър.

4. „Ана Каренина. Съдбата на Вронски“ – почитателите на класическата литература ще имат възможността да гледат съвременна руска версия по романа на Лев Толстой. Множеството театрални постановки и филмови адаптации поддържат интереса към романа жив и поставят различни аценти от сюжета му. Във филма, част от програмата на „Cinelibri“, фокусът е върху историята на Ана и Алексей от неговата гледна точка.

5. „Бунтовник в ръжта“- биографичният филм с режисьор и сценарист Дани Стронг е създаден по романа на Кенет Славенси „Дж. Д. Селинджър – Един живот“. Той разказва за живота на именития писател, избрал да живее далеч от публичността в последните си години, като разбира се, се фокусира върху любимия на поколения роман „Спасителят в ръжта“.

6. „Любимата формула на професора“ е филм, който ще зарадва почитателите на японската литература и култура като цяло. С международни награди за най-добра режисура и най-добра музика, филмът учи как да живеем в настоящето. Главен герой е професор страда от много рядко нарушение на паметта – той помни само 80 минути.

7. „Треска за лалета“ – филмът е с участието на Джуди Денч и Кристоф Валц в главните роли, а действието се развива в Амстердам през XVII век. Едноименният роман от Дебора Могак е пленителна любовна история, която поставя някои морални и философски въпроси – за безсмъртието, вярата в Бог, греха и изкуплението.

8. „Светлина между два океана“ – в главната роля в едноименния филм по романа на М. Л. Стедман играе Майкъл Фасбендер, който тази есен участва и в друга адаптация на книга – „Снежния човек“ от Ю Несбьо. Героят на Фасбендер се е завърнал в Австралия и е назначен за пазач на фара на Янус Рок. Заедно със съпругата си се опитват да преодолеят загубата на мъртвородения им син, докато… Е, ще разберете, ако прочетете книгата или гледате филма!

9. „Предчувствие за край“ – филмът с режисьор Ритеш Батра е създаден на основата на едноименния роман на носителя на Man Booker Джулиан Барнс. Той получава награда от Международния филмов фестивал в Палм Спрингс през 2017 г. и е считан за блестящ драматичен разказ за любов, приятелство и смисъла на живота.

10. „Моят живот като тиквичка“ – френския анимационен филм по книгата „Животът ми като Тиквичка“ е считан за едно от европейските открития на 2016 година със своите 19 награди и 15 номинации. Той разказва за перипетиите на малко момче с прякор „Тиквичка“, който е изпратен в дом за сираци. Интересното около филма е, че децата, озвучаващи героите, импровизират отвъд текста по сценарий, което прави историята още по-истинска и трогателна.