fb
10, които...Специални

10 причини да похапваш шоколад, докато четеш

3 мин.

шоколадови книгиШоколадът има невероятни суперсили, които помагат за подобряване на зрението и паметта, а бонус към тях е и невероятният му вкус!

Авторът на The Great Chocoplot Крис Калхан предлага 10 причини, според които книгите вървят най-добре с парченца шоколад. Докато четеш, трябва да ядеш шоколад, без да чувстваш вина! Ето защо:

1. Празните опаковки от шоколад са перфектни книгоразделители. Може да си направиш цяла колекция от любими шоколадови отметки. Но за да имаш празна обвивка, първо трябва да изядеш шоколада, нали?

2. Учените твърдят, че шоколадът може да подобри паметта или да помогне за забавяне на процеса на отслабването ѝ. Яж шоколад и винаги ще помниш какво се е случило в предишната глава на книгата!

3. Когато четеш книга, която е сложна, тежка, или скучна, но упорстваш да я завършиш, може спокойно да се награждаваш с парченце шоколад в края на всяка глава.

Ако книгата е страхотна и четеш с удоволствие, пак се възнагради :)

4. Четенето на слънце е удоволствие, а нерядко и лукс. Докато се излежаваш и похапваш черен шоколад, едва ли си даваш сметка, че той съдържа флаванол, които защитава кожата от жаркото слънце. Шоколадът не може да замести предпазните лосиони, но едно-две парченца ще допринесат за твоя по-хубав и здравословен тен.

5. Шоколадът подобрява зрението. Четенето през нощта или след тежък работен ден, шоколадуморява очите и замъглява зрението. Не се отказвай от навика си да четеш преди лягане, просто яж повече шоколад.

6. Тази причина да не се чете от зъболекари и отговорни възрастни!

Шоколадът е полезен за зъбите. Смята се, че някои от съставките на любимото ни сладко изкушение предотвратяват появата на кариес.

7. Когато избираш четиво, не подминавай „шоколадовите“ заглавия. „Чарли и шоколадовата фабрика“ от Роалд Дал, Шоколад от Джоан Харис, „Кутия шоколад“ от Фиона Макинтош, „Шоколадова магия“ и „Шоколадово докосване“ от Лора Флоран. Хапването на шоколад е задължително при четенето на подобни книги, защото прави изживяването по-пълно, подобно на носенето на 3D очила в киното.

8. Шоколадът съдържа фенилетиламин, който стимулира мозъка да освобождава ендорфини – хормоните на щастието. Те пък ни карат да се чувстваме добре и са перфектното допълнение към едно от най-големите удоволствия в живота – четенето.

9. В книгата The Great Chocoplot водеща е странната идея, че шоколадът е на привършване. Дали наистина е така? Вероятно трябва да се направи някакво проучване или най-добре литературно четене, за да се разнищи темата. И докато четете, най-добре си похапни шоколад, за всеки случай ;)

10. Ш-о-к-о-л-а-д
Наистина ли имаш нужда от причина, за да ядеш шоколад?!

Материалът е публикуван в The Guardian

[ + ]