fb
Ревюта

Сладкарска еротика и „Шоколадова магия“

4 мин.
Shokoladova magiya - Lora Floran

Shokoladova magiya - Lora FloranЗаради книги като „Шоколадова магия“ (изд. „Кръгозор“) ми се иска август да е септември. Или по-точно декември. Направо януари. Всъщност който и да било адски студен месец през годината, когато имам нужда от животоспасяващи дози топлина, уют и горещ шоколад. Да… с удоволствие бих пожертвала летните жеги за един кишав февруарски следобед, прекаран в „Къщата на вещиците“.

Феята на шоколадовата романтика Лора Флоран ни представя двама нови герои от красивия си и ухаещ на сладки удоволствия Париж. Филип Лионе е принцът на принцовете, наследник на фамилия, владяла захарните върхове на Франция поколения наред. Името му се появява в най-лъскавите списания, а пищните витрини на сладкарниците му превръщат всеки случаен минувач, хвърлил и най-бегъл поглед към тях, в доживотен клиент. Магали Шодрон и двете й лели пък се отдават на шоколадови чародейства в миниатюрната си сладкарничка с четири маси, скрита от публичността и суматохата, но приютяваща с охота всеки, който я открие и дръзне да прекрачи прага й.

„Къщата на вещиците“ е онзи тип сладкарница, която самата аз бих създала. Шантаво мястото, в което бих се крила, когато имам нужда от убежище, и където бих се усамотявала над чаша горещ шоколад и захаросани теменужки. Витрината им винаги е украсена с шоколадова приказка, в която вещицата е главната героиня, а принцът си получава заслуженото за наглостта да нахлуе в територията й. Магали и лелите й наричат мнозинството от клиентките си „принцеси“ – жени, които са затънали в емоционални каши и трудно решават собствените си проблеми. За такива като тях вещиците приготвят неповторимо гъст шоколад, над който Магали прошепва наричания за… ами, в повечето случаи за здрав разум и малко повече самоуважение.

Между вещиците и принцът Лионе обаче предстои епохален сблъсък. Той няма да реши съдбата на човечеството, но за сметка на това ще определи на коя сладкарница ще принадлежи господството над един от китните острови на Сена, твърде тесен за две толкова различни фракции. Войната между Филип и Магали може и да прерасне в любов… преди това обаче ще се разразят няколко впечатляващи битки. Ще се лее кръв, пардон, шоколад.

Shokoladova magiya - "Ispahan" (Pierre Herme)

Макаронът „Испахан“ на Пиер Ерме, послужил за вдъхновение на Лора Флоран

За разлика от предишните книги от поредицата „Любов и шоколад“, този път и двамата главни герои са сладкари. Ухажването не може да се сравни с нищо, което сте вкусвали досега. Съблазняването на Магали и Филип може да ви докара диабет, но не от онзи тип, заради който ти се иска да се хвърлиш от най-близкия мост, само и само да понижиш нивата на лигава захаросаност в кръвта си. Не, става въпрос за най-изкусителната и възвишена форма на сладкарска еротика. Низките страсти са заключени в сладкарски произведения на изкуството, разноцветни макарони извиняват неосъществените целувки, а победител ще бъде онзи, който устои най-дълго, без да опита творенията на другия.

Разточителната чувственост на Лора Флоран е перфектна за безсрамните почитатели на любовните романи. В книгите й романтиката е в огромни количества, описана е пищно, напоително и потапя читателя в атмосферата на един Париж, който не е туристическо клише. Макар Филип и Магали да не можаха да изместят Доминик (най-вече) и Джейми като любимата ми двойка от поредицата, те си имат собствена динамика, която ми допадна. Като цяло героите на Флоран успяват да са необикновени и симпатични, без да бягат твърде далеч от условностите на жанра. Да, от самото начало ти е ясно, че ще се вземат, но все пак ти е интересно да научиш как точно ще протекат отношенията им и в кой момент напрежението най-сетне ще ескалира.

Наричам „Шоколадова магия“ на всички вещици и принцеси, които обичат сладко, любовни истории и снежни романси. Не ме замеряйте с джапанки, но ще си призная, че заради Лора Флоран зимата взе да ми липсва. Не за друго, просто шоколадът е по-засищащ и вкусен, когато не е разтопен, а престоят му в хладилника не го е покрил с бял мъх и с миризма на сирене, луканка или каквото там съхранявате. Ако не сте съгласни с мен и си държите на лятото, поне си представете колибата на Баба Яга, направена от шоколад и покрита с хрупкава коричка сметанов сняг…

Прочетете ревю и за друга книга от поредицата на Лора Флоран – „Шоколадово докосване“.