fb
10, които...Специални

10 цитата за изкуството като себепознание от “Фрида Кало и цветовете на живота”

2 мин.
“Фрида Кало и цветовете на живота”

Фрида Кало е един от най-уважаваните и талантливи творци наивисти, които макар никога да не са били обучавани за художници, са заслужили мястото си в историята на изкуството. Известна със своите автопортрети и неукротимия си дух, тя предизвиква истинска културна революция, смесвайки символи на мексиканския национализъм и фолклор с ярки образи на реализъм и сюрреализъм. 

Преживяла ужасяваща пътна злополука, осемнадесетгодишната Фрида намира утеха в рисуването, изграждайки свят, в който духа надмогва битието. С болезнен реализъм, силен дух и крехко тяло, Кало рисува, за да изгради мост между света и себе си. 

Историята на жената първообраз и създател на „Счупената колона“, разказана от Каролине Бернард, е пропита с любов към родината, страст към изкуството и непоколебимо желание за живот. Десет са цитатите от “Фрида Кало и цветовете на живота” (изд. „Емас“), описващи изкуството, такова каквото го е разбирала Фрида – революция на себепознанието. 

Щом не може да излезе навън, ще изобразява и оцветява външния свят според своите представи. 

Това беше първата картина, която превръщаше живописа в средство срещу тъгата, в начин да укроти болката и да вдъхне смисъл на дните си. 

Не мога да рисувам революцията, както правиш ти. Моята революция е вътре в мен. Аз също съм революция. 

Снимка: zeldawasawriter.com

Толкова се радвам, че си имам моята живопис. Помага ми да понасям страданието, да го преработя. 

Ти рисуваш каквото ти заповядва сърцето. Твоята картина представлява дълбока женска мъка, трансформирана в поезия. 

В картините ми, в безбройните автопортрети, преоткрих себе си – защото понякога не знаех коя съм всъщност. 

Раните на платното не бяха толкова болезнени, колкото в живота, но й помагаха да понася истинските наранявания. 

Ти си Мексико в малък формат, в една личност. Твоето разкъсано тяло изразява разделението на нашата страна. 

Местеше поглед от картините си към образа си в огледалото и изведнъж разбра. Картините й щяха да останат. Оттук нататък те щяха да бъдат нейният живот. Ще рисува и ще си възвърне самоуважението. 

Рисувай твоята революция. Не се страхувай от нищо, докато рисуваш картините си. Вложи всичко в тях. Не позволявай никой и нищо да те спре.

Откъс от книгата прочетете тук.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си.