fb
10, които...Специални

10 цитата за спомените и настоящето от “Променлива реалност” на Блейк Крауч

2 мин.
“Променлива реалност” на Блейк Крауч

Авторът на “Тъмна материя” (изд. „Ибис“) Блейк Крауч отново ни предоставя възможност да изследваме границите на познатите ни разбирания за времето и пространството. В отличения за роман №1 в категория „Научна фантастика“ на Goodreads Choice Awards 2019 “Променлива реалност” (изд. „Ибис“) Крауч демонстрира завидни познания по невробиология и философия, увличайки читателите във вихрушка от спомени – реални и фалшиви. 

Сюжетът преплита съдби, играе си времето и редефинира понятията за минало и настояще, поставяйки въпроса създават ли спомените реалността. 10 са цитатите за човешката природа, спомените, миналото и настоящето, които избрах за вас от този съвременен трилър. 

Това, което мислим за “настояще”, всъщност не е миг. То е отрязък от наскоро изминало време, при това произволен. Обикновено последните две или три секунди. 

Има ли нещо по-ценно от спомените? Те ни определят и оформят като личности.

Независимо от задълбоченото ни разбиране за начина на работа на възприятията ни, в крайна сметка никога не можем да избягаме от ограниченията си. 

Времето е илюзия. Понятие, съставено от човешки спомени. Няма такова нещо като минало, настояще или бъдеще. Всичко се случва сега. 

Всеки ден носи нови разкрития, всеки миг е дар. 

Някой друг момент, стар спомен, е също толкова настояще, колкото е това изречение, което изричам в момента, той е също толкова достъпен, колкото влизането в съседната стая. Просто ни трябва начин да убедим мозъка си в това. 

И се пита дали моментите на дежавю всъщност не представляват спектър от фалшиви поредици от събития, които никога не са се случвали, но всъщност ги е имало и са хвърлили сянка върху действителността?

Настоящето е просто илюзия, случайност, зависеща от това как мозъкът ни възприема действителността. 

Ако не можем да се доверим на паметта си, ако миналото и настоящето могат без предупреждение просто така да се променят, тогава фактите и истините ще спрат да съществуват. Как бихме могли да живеем в такъв свят?

Съществуването ни не подлежи на проектиране и оптимизиране с цел избягване на болката. Ето това означава да бъдеш човек – да изпитваш и красотата, и болката, защото едното не би имало смисъл без другото. 

Можете да поръчате романите „Тъмна материя“ и „Променлива реалност“ от Ozone.bg с отстъпка, като ползвате код AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си.